Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Coxib minskar tumörrisk men ger svåra biverkningar

Publicerad: 31 augusti 2006, 16:37

Det indragna läkemedlet Vioxx (rofecoxib) kan minska risken för att godartade tumörer i tjock- och ändtarmen återkommer efter att gamla tumörer tagits bort, men också ge allvarliga biverkningar. Det visar en stor amerikansk studie i tidskriften Gastroenterology.


Hälften av de 2 587 försökspersonerna i den randomiserade studien behandlades med placebo och hälften fick det aktiva läkemedlet. Alla som ingick i studien hade nyligen haft så kallade adenom, godartade tumörer, i tjock- och ändtarmen. Dessa godartade tumörer kan enligt studien vara ett förstadium till tjocktarmscancer, en mycket vanlig form av cancer.

Varken försökspersonerna eller de som utförde studien kände till vilka patienter som fick det aktiva läkemedlet och vilka som ingick i kontrollgruppen. Försökspersonerna behandlades under tre års tid och följdes även upp ett år efter det att studien avslutats.

Studien visar att godartade tumörer kom tillbaka hos 41 procent av dem som fick rofecoxib. Detta kan jämföras med kontrollgruppen där 55 procent drabbades av återfall. I läkemedelsgruppen minskade också risken för avancerade adenom, något som enligt studien innebär högre risk för att cancer ska utvecklas.

Den största effekten av läkemedlet visade sig under behandlingens första år.

I studien framkom också att läkemedlet gav biverkningar i form av allvarliga besvär i övre delen av mag- tarmkanalen. Studien visade också på tidigare kända biverkningar för hjärt-kärlsystemet.

Coxiben, eller cox-2-hämmaren, Vioxx drogs in i september 2004 efter att det framkommit att risken för hjärtinfarkt och slaganfall ökade hos dem som åt medicinen. Läkemedlet finns inte på marknaden i dag.

Den aktuella studien har finansierats av Merck Research Laboratories, som är knutet till det företag som ligger bakom  Vioxx.

Innan läkemedlet drogs in användes den som behandling mot akut smärta, kroniska förslitningar i ledbrosket och kronisk ledgångsreumatism.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News