Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Crestor påverkade inte dödlighet vid hjärtsvikt

Publicerad: 5 november 2007, 15:35

Patienter med hjärtsvikt som behandlades med det blodfettsänkande läkemedlet Crestor fick inte minskad risk att drabbas av för tidig död, enligt en ny studie som presenteras i dag. Däremot minskade antalet sjukhusinläggningar av kardiovaskulära orsaker.


Ett internationellt forskarlag har undersökt vilken effekt som det blodfettsänkande läkemedlet Crestor (rosuvastatin) har hos patienter med hjärtsvikt. Bakgrunden är att denna patientgrupp tidigare i allmänhet blivit exkluderad från studier där man undersökt statiner, den läkemedelsklass som Crestor tillhör.

I studien ingick totalt 5 011 patienter, 60 år eller äldre, med diagnostiserad hjärtsvikt. Utöver den sedvanliga medicinska behandlingen lottades studiedeltagarna till att antingen få Crestor, 10 mg per dag, eller placebo. Patienterna följdes sedan i median 33 månader. Resultaten från studien presenterades i dag på den årliga hjärtläkarkongressen arrangerad av American Heart Association, Orlando, USA.

Studien var främst designad för att ge svar på om Crestor kunde påverka en sammansatt effektvariabel bestående av antalet fall av död i hjärt-kärlsjukdom, icke-dödliga hjärtinfarkter eller icke-dödliga slaganfall. Men ingen skillnad kunde ses mellan grupperna beträffande detta primära effektmått. Inte heller fanns någon skillnad mellan grupperna avseende total dödlighet.

Däremot var antalet sjukhusinläggningar på grund av hjärt-kärlsjukdom signifikant färre i den grupp som behandlades med statiner. Totalt inträffade 2 193 sjukhusinläggningar bland patienter som behandlades med Crestor jämfört med 2 564 i kontrollgruppen.

Tidskriften New England Journal of Medicine publicerar den aktuella studien på sin hemsida och i en ledarkommentar som publiceras samtidigt påpekar den amerikanska hjärtläkaren Frederick Masoudi att de negativa resultaten i undersökningen, vad gäller det primära effektmåttet, inte ska tas som intäkt för att sluta behandla patienter med hjärtsvikt med statiner.

New England Journal of Medicine, publicerad online den 5 november. Ledarkommentar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News