Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

CRISPR årets genombrott

Publicerad: 17 december 2015, 19:01

Foto: Thinkstock

2015 var året då den omdiskuterade genmodifieringstekniken CRISPR slog igenom på riktigt, enligt tidskriften Science.


Ämnen i artikeln:

VirusCRISPR

Science nyhetsredaktion listar varje år vad de anser är de stora vetenskapliga händelserna under året, så även i år. Högst upp på listan finns genmodifieringstekniken CRISPR-Cas9.

Trots att CRISPR funnits med på tidskriftens lista två gånger tidigare, men då längre ned, anser redaktionen metoden bevisat sin styrka under året. Till exempel har metoden använts för att få fram myggor som är resistenta mot malariaparasiten och renat grisens arvsmassa från potentiellt farliga virus vilket kan öka möjligheten att använda grisorgan till människor. Dessutom använde kinesiska forskare metoden för att modifiera mänskliga embryon, vilket har lett till stor diskussion.

Science skriver att allt fler tillämpningsområden inom medicin dyker upp och att möjligheterna nästan känns obegränsade. Nyhetsredaktionen konstaterar att vi nu, på gott och ont, lever i CRISPR:s värld.

Med på Science lista finns även det ambitiösa försöket att upprepa resultaten från hundra publicerade psykologistudier, vaccin mot ebola och ett nytt sätt att tillverka opiater från jästsvampar. Det är bara förstaplatsen som är rankad, alla övriga genombrott hamnar på en gemensam andraplats.

Besökarna på Science webbplats har dock en annan prioritering. Där knep de nya bilderna och data från Pluto förstaplatsen. CRISPR kom på en hedrande andraplats. På tredjeplatsen hamnade återupptäckten av hjärnans lymfatiska system.

På Dagens Medicins egen lista över årets forskningsnyheter hamnade trombektomi mot stroke överst.

Se hela listan i Science här.

Relaterat material

Trombektomi mot stroke - årets forskningsnyhet

Ebolavaccinet knep andraplatsen

Genförändrade myggor mot malaria

Ett steg närmre virusfria grisorgan i människa

Nytt sätt att tillverka opiater

Svårt att upprepa psykologistudiers resultat

AMINA MANZOOR

Ämnen i artikeln:

VirusCRISPR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev