Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Crispr-tekniken kan göra grisorgan säkrare

Publicerad: 11 augusti 2017, 10:07

Foto: Thinkstock

Med den omtalade gentekniken crispr/cas-9 har forskare förändrat grisars arvsmassa så att de inte längre bär på virus som kan vara skadliga för människor, enligt en ny studie i tidskriften Science.


Ämnen i artikeln:

CRISPR

Fynden tar forskningen ett steg närmare xenotransplantationer, det vill säga att djurorgan doneras till människa.

Det är välkänt att grisar bär på så kallade endogena retrovirus som bäddar in sina gener i grisens arvsmassa. Djuren själva blir inte sjuka av retroviruset men det kan orsaka infektioner hos människor som tar emot grisorgan. Fast nu kan alltså ett internationellt forskarlag ha hittat ett sätt att komma runt problemet. De har inaktiverat viruset med hjälp av crispr/cas-9 som förändrar arvsmassan på ett mycket specifikt sätt.

Forskarna använde grisceller och via crispr-tekniken kunde de inaktivera 25 platser i genomet som kopplas till endogena retrovirus. Det genförändrade materialet användes för att skapa grisembryon som sedan planterades i suggor.

Hittills har 37 kultingar fötts som inte bär på endogena retrovirus. Kultingarna verkar må bra och en har levt så länge som fyra månader, rapporterar forskarna. Just nu planerar de långtidsuppföljningar för att ta reda på hur genförändringen påverkar grisarna på sikt.

Fynden är ett viktigt steg mot att kunna använda grisorgan i framtiden, skriver professor Ian McConnell, University of Cambridge, i en kommentar på sajten Science Media Center. Men flera utmaningar kvarstår, påpekar han och nämner däribland risken för avstötning.

Redan 2015 visade forskarlaget att cripsr/cas-9 kunde användas för att avlägsna grisens endogena retrovirus i odlade celler, vilket Dagens Medicin rapporterade om.

Läs mer i abstract:

Dong Niu med flera. Inactivation of porcine endogenous retrovirus in pigs using CRISPR-Cas9. Science, publicerad online den 10 augusti 2017. Doi: 10.1126/science.aan4187

Relaterat material

Nytt grepp för crispr-tekniken på mänskliga embryon

Crispr-tekniken testas på cancersjuka

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CRISPR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News