Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Crispr-tekniken testas på cancersjuka

Publicerad: 15 augusti 2016, 06:54

Förhoppningen är att kunna genförändra en typ av vita blodceller, T-lymfocyter, hos patienterna.

Foto: Thinkstock

Kinesiska forskare blir först ut med att använda den molekylära genkniven cripsr/cas9 på människor. Målet är att kunna behandla den vanligaste formen av lungcancer, rapporterar Sveriges Radio.


Ämnen i artikeln:

CRISPR

– Det gick fort alltså. De har inte slagit på stora trumman. De har skickat in ansökningar den vanliga vägen för att få godkännande för kliniska prövningar, och har inte gått ut i media, så därför flög de lite under radarn, säger Magnus Lundgren, forskare vid institutionen för cell och molekylärbiologi vid Uppsala universitet, till radion.

Crispr/cas9 upptäcktes i Umeå och klassas som en revolution inom medicinen eftersom tekniken kan förändra arvsmassan på ett väldigt precist sätt. Bakom de nya försöken står ett kinesiskt forskarlag från universitetssjukhuset West China Medicin i staden Chengdu. De ska använda cripsr/cas9 för att behandla icke småcellig lungcancer. Försöken kommer att påbörjas den här månaden.

Förhoppningen är att kunna genförändra en typ av vita blodceller, T-lymfocyter, hos dessa patienter med hjälp av genkniven. På så sätt ska T-lymfocyterna bli mer aggressiva och bättre angripa cancercellerna.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CRISPR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev