Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cura får receptfria läkemedel via Ica

Publicerad: 18 september 2013, 11:28

Cura-apoteket har inga planer på att köra ut receptbelagda läkemedel i egen regi. Däremot skickas egenvårdsprodukter nu genom Ica.


I början av veckan invigde Ica-koncernen en ny anläggning i Västerås. Därifrån ska receptfria läkemedel och handelsvaror ska köras ut till alla Cura-apotekets 55 apotek.

– Vi har redan sedan vi startade Cura-apoteket haft i åtanke att sköta varuförsörjningen av egenvården via Ica, som har ett väloljat logistikmaskineri, säger Håkan Magnusson, affärschef för Cura-apoteket, till Dagens Apotek.

Trots det har Icas Cura-apotek hittills anlitat Tamro och Oriola för att köra ut egenvårdsprodukter till apoteken i Icas varuhus.

– Det beror helt enkelt på att vi de första tre åren har koncentrerat oss på själva apoteken och våra kundmöten. Det är först nu vi har nått den mognadsfasen att vi kan genomföra ett så här stort projekt, säger Håkan Magnusson.

Leveranserna av receptbelagda läkemedel kommer dock även i fortsättningen att skötas av läkemedelsdistributörerna.

– Man ska aldrig utesluta något men vi har inga planer för närvarande. Ica har redan från början hanterat sådana här varor, inklusive receptfria läkemedel. Men det krävs ett helt annat upplägg för det receptbelagda. Det är en annan typ av projekt.

Till lagret i Västerås levereras egenvårds- och skönhetsprodukter, som packas för att köras ut till både Cura-apoteken och Icas butiker med samma bilar. Dessutom kommer Cura-apoteken att börja arbeta med samma varubeställningssystem som Ica har, vilket enligt Håkan Magnusson kommer att minska risken för att hyllorna står tomma.

– Ytterligare en fördel är att vi kommer att få möjlighet till leveranser under helger och storhelger också, vilket har varit ett branschproblem. Tamro och Oriola har oftast inte leveranser under storhelger, men det har Ica, säger han.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev