tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Curera vinner anbudsrace om akutläkarbil

Publicerad: 30 november 2017, 06:30

Foto: Thinkstock

Den entreprenör som vann upphandlingen av akutläkarbil i Stockholm lade ett anbud som var mer 30 miljoner kronor lägre än konkurrenternas.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


När hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting nyligen fattade beslut om att upphandla en sammanhållen akutläkar- och jourläkarfunktion var det till ett pris som säkert gav ett och annat höjt ögonbryn.

De båda etablerade ambulansentreprenörerna Falck och Samariten lade anbud på cirka 99 miljoner kronor respektive 96 miljoner kronor per år. Curera, som vann upphandlingen, smög in ett anbud på 65 400 000 kronor.

Hur kan ni ligga så pass mycket lägre?

– Vi kör jourläkarbilarna i dag och har en väldigt god insikt i kostnadsstrukturen, säger Thorleif Nilsen, vd och styrelseordförande i Curera, småskrattande till Dagens Medicin.

Och fortsätter:

– Sedan kanske vi har vågat lägga in lite fler besök än vad de andra har gjort. Vårt bud bygger på ett ökat antal besök på både akutläkarbilen och jourläkarbilen jämfört med hur det ser ut i dag.

Enligt Thorleif Nilsen speglar anbudsprisen endast de fasta kostnaderna. Och då Curera förmodligen varit mer riskbenäget än sina konkurrenter vad det gäller den rörliga delen kan bolaget därför lägga ett lägre anbud, förklarar han.

Så genom att räkna med fler besök i den rörliga delen kan ni alltså sänka priset i den fasta?

– Helt rätt.

Marie Ljungberg Schött, moderat sjukvårdslandstingsråd i SLL, tycker inte att Cureras anbud är lågt.

– Det ligger ungefär där vi hade tänkt oss. Vi tycker snarare att de andra ligger lite högt, så det är vi inte särskilt oroliga för. Vi har följt upphandlingslagstiftningen och har ingen anledning at misstänka att Curera inte skulle göra ett bra jobb, säger hon till Dagens Medicin.

Ulf Kanfjäll, verksamhetschef för Samariten Ambulans, uppger att bolaget inte kommenterar andra vårdgivares anbud. Sven Engquist, vd för Falck Emergency, skriver i ett mejl till Dagens Medicin att hans slutsats är att Curera haft bättre information om volymutvecklingen och därmed kunnat kalkylera med betydligt högre uppdragsintäkter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev