Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

D-vitaminrik mat under graviditet minskade diabetesrisk för barnet

Publicerad: 12 december 2003, 14:43

Mammor som åt D-vitaminrik mat hade betydligt lägre risk att föda ett barn som under de första åren utvecklar autoimmunitet mot sina egna betaceller i bukspottkörteln och därmed en risk att drabbas av diabetes. Däremot gav varken D-vitamin i vitamintillskott eller fiskolja något skydd.


Autoimmunitet mot de egna insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln är ett förstadium till typ 1-diabetes. I projektet Daisy, Diabetes autoimmunity study in the young, följdes barn med ökad risk för typ 1-diabetes av forskare från bland annat University of Colorado Health Sciences Center, Denver, Colorado, USA.  I studien var målsättningen att studera effekten av D-vitamin i mat och tillskott som innehåller omega 3-fettsyror och omega 6-fettsyror - som tidigare kopplats till gynnsamma hälsoeffekter. 233 mödrar, som bedömdes ha ökad risk att få barn med ökad diabetesrisk på grund av ärftlighet, deltog i studien.  Mödrarnas mat och intag av vitamintillskott under den sista tredjedelen av graviditeten registrerades.  Barnen följdes från födseln och fyra år framåt i genomsnitt. Insulinnivåer och olika antikroppar som indikerar autoimmunitet mättes. 16 av barnen utvecklade åtminstone en typ av antikroppar under studiens gång.  D-vitaminrik kost innebar att risken för autoimmunitet hos barnen minskade med 67 procent. Detta oberoende av HLA-genotyp, tidigare förekomst av typ 1-diabetes i familjen, förekomst av graviditetsdiabetes och etnisk bakgrund  Däremot hade D-vitamin via tillskott, omega 3- och 6-fettsyror ingen effekt på risken för autoimmunitet.  Forskarna drar slutsatsen att D-vitamin i kosten under graviditeten kan ha en skyddande effekt mot autoimmunitet mot egna betaceller hos blivande mödrar med förhöjd diabetesrisk.

Sten Erik Jensen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev