måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Dagens läge är inte bra”

Publicerad: 27 augusti 2014, 13:04

Anna Ulfsdotter Forssell (till vänster) och Helena Nilsson. Foto: Samuel Lagercrantz

Det står 2–0 till TLV mot Region Skåne i frågan om rabattavtalen. Men läget är fortfarande otydligt, enligt jurister.


I juni kom ett utslag från kammarrätten om rabattavtal för läkemedel i Region Skåne. Enligt beslutet var det fel av regionen att göra prisöverenskommelser med ett läkemedelsföretag om ett läkemedel med statlig subvention.

Under ett seminarium som i dag, onsdag, anordnades av Dagens Medicin och Läkemedelsmarknaden gav två jurister sin syn på det rättsliga läget just nu.

Helena Nilsson, advokat på Setterwalls advokatfirma, berättade att en återkommande fråga från läkemedelsföretagen är hur de ska få ut sina läkemedel på marknaden.

­– Först och främst får man tänka på vilka läkemedel det är man vill ha ut. Ett nytt innovativt läkemedel som har fått ett nej från TLV, som kanske sagt att priset är för högt, berörs inte av domen. Samma sak gäller läkemedel avsedda för slutenvården, sade hon.

Hon påpekade också att kammarrättens dom om rabattavtalen formellt sett endast gäller Region Skåne även om man kan vänta sig att andra landsting rättar sig efter den.

Enligt Helena Nilsson finns det i dag en stor otydlighet.

– Dagens läge är inte bra. Man kan tycka vad man vill om sådana här avtal, men ett system som inte är förutsägbart vill ingen ha, sade hon.

Bakgrunden till domen är att Region Skåne våren 2012 kom överens med läkemedelsföretaget UCB Pharma om att regionen skulle få 15 procent återbäring när läkemedlet Cimzia såldes. Regionen uppmanade också sina läkare att kryssa på recepten att läkemedlet inte skulle få bytas ut mot billigare substanser på apotek.

Stockholms läns landsting tog efter och gjorde en överenskommelse med ett annat läkemedelsföretag med ett liknande upplägg. TLV har motsatt sig landstingens uppgörelser med läkemedelsföretagen och de två fallen har varit uppe både i förvaltningsrätten och i kammarrätten.

Det sista målet mellan Region Skåne och TLV är överklagat av Region Skåne.

I det fallet hade både regionen och myndigheten överklagat. Regionen var missnöjd med att kammarrätten sade nej till överenskommelsen med läkemedelsföretaget och TLV överklagade att man i regionen fortfarande fick uppmana läkare att sätta förskrivarkryss.

Kammarrätten gick på TLV:s linje i båda fallen.

– Tidigare stod det 1–1 mellan TLV och Region Skåne, nu är det 2–0 till TLV, konstaterade Anna Ulfsdotter Forssell, advokat på advokatfirman Delphi, under seminariet.

Region Skåne har överklagat, men om domen tas upp av högsta förvaltningsdomstolen är ännu oklart. Enligt uppgifter som framkom på seminariet ska domstolen inom sex månader ta ställning till om ärendet ska prövas.

Domen har alltså ännu inte vunnit laga kraft, men Anna Ulfsdotter Forssell anser att det rimliga nu är att följa kammarrättens linje.

– Enligt min uppfattning bör landsting och regioner vara väldigt försiktiga med att ingå sådana här överenskommelser när det gäller läkemedel inom förmånen som är avsedda för öppenvården.

Hon påpekade att enligt lagen om läkemedelsförmånen är det TLV som beslutar om priser på läkemedel inom förmånen.

– Och den rätten ska de få ha tills något annat är bestämt, sade hon.

Ingen av de två advokaterna som talade under seminariet företräder någon av parterna som är inblandade i det nu aktuella fallet.

Relaterat material

Region vill fortsätta göra upp med industrin

TLV överklagar dom i förvaltningsrätten

Region Skåne överklagar förbud

Bakläxa för avtal om TNF-hämmare

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev