Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dagens Medicin på Riksstämman

Publicerad: 28 november 2007, 08:40

Dagens Medicin fanns naturligtvis på plats under Läkaresällskapets riksstämma på Stockholmsmässan. Varje dag publicerade vi en speciell mässtidning för deltagarna. Här på sajten har vi samlat ett urval av nyheterna från stämman.


Läkare missnöjda med den svenska sjukvården

RIKSSTÄMMAN FREDAG Mer än en tredjedel av läkarna anser att de någon gång varit så trötta i sitt arbete att de har utgjort en fara för patientsäkerheten. Det och mycket annat visar en enkätundersökning som har genomförts bland Rikstämmodeltagarna.

Läs mer

Skepsis mot p-piller gör allt fler oplanerat gravida

RIKSSTÄMMAN FREDAG Trenden är tydlig. Allt fler, särskilt kvinnor födda utanför Europa, vill inte använda p-piller. Orsaken är delvis kulturell, men massmedias larmrapporter spelar också en stor roll. Vid ett symposium i dag diskuteras hur kultur och massmedia påverkar kvinnors val av preventivmedel och vilka effekter det får för samhället och sjukvården.

Läs mer

Information om vaccin dilemma för läkare

LÄKARSTÄMMAN FREDAG I dag finns en osäkerhet bland läkare huruvida det är rätt att informera om vacciner som inte är subventionerade. Läkarna måste få bättre stöd från myndigheterna för att hantera frågan. Det framkom på gårdagens debatt om tillgången till information om vacciner.

Läs mer

Datortomografier görs i onödan

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Mer än var tionde datortomografi, DT, av hjärnan är onödig eller skulle ha kunnat ersättas med någon annan metod, enligt en studie som gjorts på uppdrag av Statens strålskyddsinstitut, SSI.

Läs mer

Svensk mästare i EKG korad

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Magnus Simonsson heter den första svenska mästaren i EKG-tolkning. Efter tio delomgångar är Dagens Medicins tävling avgjord och Magnus Simonsson fick ta emot segerpokal och diplom på Riksstämman i dag.

Läs mer

Dräkt visar smärtan vid artros

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Med hjälp av en speciell artrosdräkt går det att uppleva både smärtan, stelheten och svullnaden som är förknippad med artros. Dräkten visades på ett presseminarium om ledsjukdomen.

Läs mer

Apotekares hjärtråd sparar tid åt vården

RIKSSTÄMMAN TORSDAG På Danderyds sjukhus bidrar apotekare med läkemedels­informationen till patienter efter hjärtoperation. Resultatet är att sjukhuset har kunnat undvika flera läkemedelsrelaterade problem och att vårdpersonalen sparat tid.

Läs mer

Nya riktlinjer på gång inom reumatologin

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Sjukvården måste bli bättre på att förebygga hjärt-kärlsjukdom hos patienter med reumatoid artrit och SLE. Det menar Svensk Reumatologisk Förening. På Riksstämman presenterades därför ett förslag till riktlinjer på området.

Läs mer

Akuten får veta för lite om patienters medicin

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Tre av fyra patienter hade fler eller färre mediciner än vad som stod i medicinklinikens journal. För att öka patientsäkerheten måste sjukvården få tillgång till Apotekets läkemedelsförteckning. Det hävdar forskarna bakom en pilotstudie som presenterades på Riksstämman i går, onsdag.

Läs mer

Forskare ifrågasätter viktrekommendation för gravida

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Gravida ska inte äta för två. Och rekommendationerna om hur mycket man kan gå upp i vikt under graviditeten ligger för högt. De flesta bör bara gå upp fyra till tio kilo, enligt forskaren Marie Cedergren.

Läs mer

Krav på nya former för barn- och ungdomsvård

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Nya mer sammanhållna former av barn- och ungdomshälsovård behövs för att möta den psykiska ohälsan bland unga. Det ansåg flera talare vid ett symposium på Riksstämman.Läs mer

Halland fick försvara vårdval

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Ersättningen till vårdcentraler i socialt utsatta områden måste höjas. Det hävdade bland andra Henrik Hammar (m) i Dagens Medicins stora debatt.

Läs mer

Allt vanligare med flimmer hos strokedrabbad patient

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Det blir allt vanligare att personer som drabbas av stroke har förmaksflimmer. Det var ett av de allvarligare budskap som presenterades vid de fria föredragen om stroke som arrangerades av Läkaresällskapets sektion för internmedicin på onsdagen.

Läs mer

Demonstranter vid riksstämman

RIKSSTÄMMAN ONSDAG Läkare på väg till Riksstämman i morse möttes av demonstrerande scientologer. Psykiatrer anklagas bland annat för att droga barn.

Läs mer

Stora brister i uppföljning av patienter med barncancer

RIKSSTÄMMAN ONSDAG Allt fler botas från barncancer, men behandlingarna medför att två tredjedelar drabbas av komplikationer i vuxen ålder som nedsatt fertilitet eller kognitiva problem.Läs mer

Tidigare rådgivning ska stävja gravidas drickande

RIKSSTÄMMAN ONSDAG Synen på alkoholdrickande under graviditet håller på att liberaliseras. Många gravida dricker fram till inskrivningen vid mödravården. För att förhindra alkoholskador satsar nu många landsting på så kallade tidiga hälsosamtal. Dessa ska upp till debatt på Riksstämman.Läs mer

Basläkemedel spås utmana budgetar

RIKSSTÄMMAN ONSDAG Det är inte bara dyra specialistmediciner som spås öka framtidens läkemedelsnota. Det stora kostnadshotet står basläkemedlen för, vanliga preparat som används av många. Det hävdar talare under årets riksstämma.

Läs mer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News