Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dagens Medicin startar krypterad tipstjänst

Publicerad: 17 januari 2019, 10:02

Foto: Photos.com.

Nu kan du som anonymt vill tipsa redaktionen om missförhållanden i vården göra det via en säker digital tipstjänst.


– Tyvärr finns det anställda i vården som är rädda för att utsättas för repressalier om de tar kontakt med medier och berättar om missförhållanden. För att göra det ännu tryggare vill vi erbjuda den här tjänsten, säger Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy.

Vad är det för tips som du tror kan komma den vägen?
– Det blir intressant att se. Jag tror det kan röra områden där det är svårt att få insyn på andra sätt, till exempel genom att begära ut handlingar.

Den krypterade tipstjänsten finns här och är till för den typ av tips där avsändaren av något skäl vill vara anonym och där det rör sig om känsliga uppgifter. För andra tips går det bra att mejla redaktionen@dagensmedicin.se eller kontakta enskilda reportrar, förklarar redaktionschef Katarina Ekspong.

Enligt Charlotta Kjellberg, digital utvecklingsansvarig på Dagens Medicin, har tipstjänsten en mycket hög säkerhet och ger också möjlighet att utöver själva tipset även bifoga olika dokument, ljudfiler eller bilder.

– Allt skyddas av stark kryptering.

Måste tipsaren ha någon speciell dator, mobiltelefon eller några särskilda program?
– Om du vill tipsa säkert finns det saker som du ska kan tänka på för att öka din trygghet och digitala säkerhet. Skicka tipset från din privata dator, inte arbetsgivarens, och undvik öppna publika nätverk. Använd inte jobbmejl eller jobbtelefon eftersom din arbetsgivare kan kontrollera dina kontakter, säger Charlotta Kjellberg.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev