Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Daglig tupplur räddar livet på arbetande män

Publicerad: 13 Februari 2007, 12:32

En tupplur mitt på dagen sänkte risken för att drabbas av kranskärlsjukdom med hela 64 procent. I alla fall bland arbetande män som ingick i en grekisk studie.


Det är sedan tidigare känt att kranskärlssjukdom har lägre förekomst i vissa befolkningar som gärna tar siesta. Tidigare studier har dock visat motstridiga resultat när det gäller en koppling mellan dessa faktorer, skriver de grekiska forskare, med Androniki Naska från University of Athens Medical School i spetsen, som nu gjort ännu ett försök att utreda frågan.

I studien ingår 23681 grekiska män och kvinnor i åldrarna 20 till 86 år. Samtliga hämtades ur en större europeisk studie, vars syfte är att se kopplingar mellan olika kost och sjukdomsrisker. Ingen av försökspersonerna hade vid studiens början någon hjärt-kärlsjukdom. Ingen hade heller drabbats av stroke eller cancer.

Alla som ingick i studien redogjorde för hur ofta de tog en tupplur mitt på dagen och hur lång den i så fall var. De fick även redogöra för hur mycket de brukade motionera och vad de åt. Forskarna korrigerade materialet för dessa uppgifter för att få fram tupplurens betydelse för kranskärlssjukdom.

Efter en genomsnittlig uppföljningstid på 6,32 år gick forskarna igenom vad som hänt med försökspersonerna.

Det visade sig då att de som alltid tog siesta löpte en 37 procent lägre risk att ha drabbats av en dödlig kranskärlssjukdom jämfört med dem som inte sov middag. För dem som tog en tupplur endast ibland sågs en trend mot minskad risk med 12 procent.

När det gäller männen i studien såg forskarna en intressant skillnad. Män som arbetade, men som trots det ibland eller alltid brukade sova siesta, var risken för dödlig hjärtsjukdom minskad med 64 procent, jämfört med dem som inte sov middag. För män som inte arbetade sänkte samma sovvanor risken för död på grund av kranskärlssjukdom med 37 procent.

När det gäller kvinnor har forskarna inte kunnat göra någon sådan analys. Bland de arbetande kvinnor som ingick i studien inträffade endast sex fall av hjärtsjukdom med dödlig utgång, så det statistiska underlaget har varit otillräckligt.

Forskarna slår fast att det finns ett samband mellan att sova siesta och en sänkt risk för död på grund av kranskärlssjukdom, och det sambandet är särskilt starkt bland arbetande män.

Archives of Internal Medicine, 2007; 167: 296-301.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev