söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dags att nominera till Athenapriset 2013

Publicerad: 2 april 2013, 23:00

Förra årets vinnare Ann Hellström med förre statsministern Ingvar Carlsson och juryns ordförande Johanna Adami.

Foto: Pax Engström Nyström

Juryn är redo att ta emot årets nomineringar till Athenapriset, Sveriges största pris till klinisk forskning. Nomineringstiden startar onsdagen den 3 april.


Athenapriset delas i år ut för sjätte gången till kliniska forskare som har utvecklat en ny produkt, tjänst eller metod som är till nytta för patienter och för sjukvården.

Nomineringsförfarandet sker i två steg. I det första steget vill juryn för Athenapriset få förslag på kandidater med en kort motivering. I nästa steg gör juryn ett urval av bidrag som får göra en detaljerad beskrivning av sitt forskningsarbete och sina forskningsresultat.

Exempel på projekt som kan belönas är utveckling och förbättring av dia¬gnostik, behandling eller prevention. Det kan också handla om nya metoder, tekniker eller produkter som utvecklar vården. Ett krav är att forskningen har skett i nära samverkan mellan vård, akademi och näringsliv.

– Jag vill betona att det ska vara ett verkligt engagemang från alla parter. Det innebär att vård, akademi och näringsliv bidrar till genomförande och finansiering. Förutsättningen för att resultaten av forskningen ska implementeras, kommersialiseras och därmed nå ut till användarna är att alla är med på samma tåg, säger Johanna Adami, ordförande i juryn och avdelningsdirektör för Hälsa på Vinnova.

Det behöver inte vara ett stort etablerat företag som är engagerat. Tvärtom, flera av de tidigare årens Athenaprisvinnare är forskare som startat sina egna företag när de sett att det kan finnas en marknad för deras upptäckter. Många universitet och landsting har i dag egna innovationsföretag för att hjälpa sina forskare.

Vinnaren av Athenapriset får ett forsknings- och utbildningsstipendium på 150 000 kronor och en skulptur i glas av Ulrica Hydman Vallien.

Förra årets pristagare var Ann Hellström, överläkare och professor vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg och hennes forskargrupp som har utvecklat en metod att förebygga och behandla blindhet hos för tidigt födda barn.

Vinnova är huvudman för Athenapriset tillsammans med Dagens Medicin. Priset har sedan starten 2008 även stöttats av Lif, Sveriges Kommuner och Landsting, Sweden Bio och Swedish Medtech. Från och med i år är även Vetenskapsrådet med. Prisutdelningen sker på Svenska läkaresällskapets riksstämma den 5 december.

Partner:

Partner

MAJA FLORIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev