Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dags att nominera vårdens mäktigaste

Publicerad: 19 februari 2020, 11:09

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Varje år listar Dagens Medicin de mest inflytelserika makthavarna i svensk sjukvård. Nu vill vi hjälp från er läsare att hitta de mest betydelsefulla.


Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Varje år sedan 1996 har Dagens Medicin rankat de 100 mäktigaste inom sjukvården. På listan finns bland annat politiker, tjänstemän, vårdchefer, fackförbundsrepresentanter, patient­företrädare och företagsledare.

Socialminister Lena Hallengren (S) toppade listan förra året. Motiveringen löd bland annat: ”Listans självklara etta har ett betydligt bredare uppdrag än sin företrädare och med en att göra-lista i form av januariavtalet ska det levereras både primärvårdsreform och en uppdaterad kömiljard under mandatperioden.”

Efter socialminister kom personer som Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, Marie Morell (M), ordförande i hälso- och sjukvårds­delegation på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Anna Nergårdh, utredare.

Vem lyssnar vården på? Hur listan ser ut i år presenteras i juni och även den här gången vill vi ha förslag från läsarna. Finns det någon du anser borde vara med och varför? Finns det nya namn som vi inte vet om än? Vem lyssnar vården på?

– Vi vill veta vilka ni läsare ser som de verkliga makthavarna i sjukvården. Inte bara de som har stor formell makt utan de som påverkar diskussionen, eller har andra makthavares öra, säger Åsa Uhlin, redaktionschef.

Maktlistan bygger på bakgrundssamtal med ett 40-tal makthavare i svensk sjukvård. Bedömningen på listan ska spegla både formell makt och informellt inflytande och visar hur läget ser ut i år. För den som vill påverka årets lista, är det bara att skicka ett förslag och en motivering till maktlistan@dagensmedicin.se senast den 30 april.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev