Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Dags för en nationell databas”

Publicerad: 27 juli 2015, 11:59

Den framtida e-hälsovården fortsätter att oroa. Det som behövs är en nationell databas inte fler separata system i landstingen, skriver läkare i en debattartikel.


På Svenska Dagbladets debattsida skriver tre läkare att det inte räcker när de stora regionerna går samman för att gemensamt inhandla nya system. Enligt debattförfattarna, läkarna Sarah Jevrém, Magnus Nordlund och Petter Trillkott, samtliga Nordvästra Götaland, har dagens system framför allt två stora problemområden.

Det första är att vårdgivarna i praktiken är låsta till en leverantör där tillgänglig data bara med stora svårigheter och kostnader kan överföras till konkurrerande system. Det andra problemet är svårigheter med att inhämta information från andra vårdgivare vid behov, när informationen ligger på olika servrar.

Enligt läkarna är lösningen på båda problemen att inrätta en nationell databas med data i ickeproprietärt standardformat. Där skulle varje medborgare ha sina egna journaldata, vilket skulle vara tillgängligt vid alla vårdbesök. Leverantörerna skulle också tvingas konkurrera om möjligheten att leverera effektiv och prisvärd programvara som skulle vara kompatibel med databasen.

”Att låta landstingen fortsatt driva sina egna lösningar enligt samma principer som förut skulle innebära ytterligare ett förlorat decennium. Dags för socialdepartementet att kliva in på banan?” avslutar debattförfattarna.

Relaterat material

”Ett grovt systemfel som gör att vi skadar människor varje dag”

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev