söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dags för Europas största diabeteskongress

Publicerad: 16 september 2019, 12:21

Diabetesforskare från hela världen samlas i Barcelona. Foto: Gettyimages

I dag måndag startar diabeteskongressen EASD i Barcelona och Dagens Medicin är på plats. Följ oss på sajten och via vårt nyhetsbrev.

Ämnen i artikeln:

EASD

Våra vetenskapsreportrar Petra Hedbom och Maria Gustavsson kommer att rapportera om de mest spännande resultaten och intervjua svenska experter om deras höjdpunkter på kongressen, som pågår måndag till fredag den här veckan.

Årets EASD-kongress är nummer 55 i ordningen och fler än 15 000 deltagare från närmare 130 länder förväntas delta i mötet.

En studie som förväntas dra storpublik är DAPA-HF om SGLT2-hämmaren dapagliflozin. Studien lyftes redan under hjärtkongressen ESC och nu förväntas ytterligare resultat. Ytterligare en dapagliflozinstudie, DEFINE-HF, väntas väcka intresse. Där studeras effekten av läkemedlet hos patienter med hjärtsvikt och försämrad pumpförmåga.

Under EASD-kongressen kommer även de första resultaten från flera större randomiserade studier att presenteras, däribland Verify och Priority. I den förstnämnda utvärderas om DPP4-hämmaren vildagliptin i kombination med metformin ger en mer varaktig glukoskontroll än enbart metformin vid tidig behandling av typ 2-diabetes. I den andra undersöks om vätskedrivande spironolakton kan förebygga njurpåverkan hos patienter med typ 2-diabetes.

Intresset är även stort för en experimentell behandling vid typ 2-diabetes, imeglimin. Den tillhör en ny läkemedelsklass som sänker glukosnivån genom att rikta in sig på cellernas kraftverk, mitokondrierna. Under kongressen presenteras aktuell klinisk data om behandlingens effekt.

Vår bevakning från EASD kan du läsa här. Varje dag går ett nyhetsbrev ut till dig som är diabetolog, endokrinolog, allmänläkare eller kardiolog samt till läsare som prenumererar på Dagens Medicins nyhetsbrev Diabetes.

Vår bevakning från EASD kan du läsa här.

PETRA HEDBOM OCH MARIA GUSTAVSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev