Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dags för Vårdapoteket att skylta om

Publicerad: 27 augusti 2013, 13:29

Snart står det Apotek Hjärtat över denna entrédörr.

Från mitten av oktober ska Vårdapoteket vara en del av Apotek Hjärtat. Men kedjorna lär också av varandra.


Apotek Hjärtat köpte Vårdapoteket i april. Processen med att slå ihop de två kedjorna till en är nu i full gång.

– Vi räknar med att i mitten av oktober ska vi ha samma receptsystem och ha skyltat om. Allt löper på enligt plan, säger Jonas Mjöbäck, kommunikationschef på Apotek Hjärtat, till Dagens Apotek.

Vårdapoteket kommer inte att finnas kvar som företagsnamn. Inredning och sortiment på apoteken kommer också att bytas ut.

– De kommer att vara en del av Apotek Hjärtat och tanken är att de ska följa våra koncept, säger Jonas Mjöbäck.

Men Apotek Hjärtat kan även lära sig av Vårdapoteket på vissa områden, som när det gäller att anpassa sig efter kundkretsen, enligt Jonas Mjöbäck. Vårdapoteket har ett sortiment som inte bara passar patienterna på de sjukhus där de är belägna.

– De är duktiga på att se sjukhuspersonalen som sina kunder och även besökare, om man har en anhörig som ligger på sjukhus vill man kanske köpa ett krya på dig-kort till exempel. Att man gör den analysen av sin lokala marknad är viktigt.

Apotek Hjärtat har efter förvärvet av Vårdapoteket över 300 apotek, i många olika storlekar och på landsbygd såväl som i stadskärnor. Redan i dag ser utbudet förstås olika ut på apoteken, men kedjan arbetar nu med att ta fram nya koncept där skillnaderna blir ännu tydligare.

– Det kan se lite olika ut beroende på storlek och läge och där finns det ju mycket som Vårdapoteken har gjort bra, säger Jonas Mjöbäck.

För de anställda på Vårdapoteket står nu övergången från IT-systemet Logica till Pharma Suite på programmet. Det kommer att ske med hjälp av bland annat internutbildningar och fadderapotek inom Apotek Hjärtat.

– Man ska ha respekt för att det är ett systembyte och att det innebär nya arbetsmoment, men det var ett större skifte från ATS än från Logica till Pharma Suite. En fördel med att vi redan har gjort ett systembyte är också att vi har dragit lärdom av det, säger Jonas Mjöbäck.

En annan följd av sammanslagningen blir att Apotek Hjärtats organisation utökas från dagens 13 regioner till 15 regioner, eftersom nya apotek och ny personal tillkommit.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev