Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dalande förtroende för sjukvården

Publicerad: 25 april 2012, 12:22

Sjukvården ligger än så länge i topp för allmänhetens förtroende. Men förtroendet är på fallande visar årets SOM-undersökning.


Det finns ingen samhällsinstitution som svenskarna har högre förtroende för än sjukvården. Den ligger i topp ovan polisen, universitet och högskolor samt radio och tv. Men sedan 2010 är trenden negativ.

Vi har en nedgång, möjligen lite oväntad. Det är en av de lägsta siffrorna vi har uppmätt. Man kan inte låta bli att tänka att förtroendet dras ned av Carema-historien, säger Lennart Weibull, professor i massmedieforskning och en av grundarna till SOM-institutet, till Dagens Medicin.

SOM-institutet är en opartisk undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet som har mätt allmänhetens förtroende sedan 1980-talet. Den allmänna opinionen är en stor påverkansfaktor som har fått allmänhetens förtroende att fluktuera lite genom åren. Andra viktiga faktorer är den egna erfarenheten. För att inte tala om det egna beroendet.

Eftersom alla är mer eller mindre beroende av sjukvården och att den fungerar, håller sig allmänhetens förtroende på en hög nivå, trots mindre upp och nedgångar.

Sjukvården är så viktig för oss att vi helt enkelt utgår från att den är bra. Vårt liv blir bättre om den är bra, säger Lennart Weibull.

Så få som 13 procent uppger i årets SOM-undersökning  att de har ganska lite eller mycket lite förtroende för sjukvården.

En annan undersökning från SOM-institutet visade att de som hade varit i kontakt med sjukvården hade blivit något mer negativa än de som inte hade haft kontakt med sjukvården.

Så det kan finnas kvalitetsproblem som kommer upp till ytan i årets undersökning också, säger Lennart Weibull.

Svenskarnas förtroende för institutioner är i allmänhet högt, jämfört med de i flesta andra länder. Det krävs stora händelser, som bankkrisen under 1990-talet, för att förtroendet ska svikta rejält.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev