Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dalarna inför drogtest för personal

Publicerad: 24 november 2006, 10:56

När Landstinget Dalarna presenterar sin alkohol- och drogpolicy nästa vecka föreslås att alla nyanställda ska drogtestas. Vid positivt testresultat får den sökande inget jobb.


– Det här är en markering från landstingets sida att vi inte accepterar drogmissbruk, säger landstingsdirektör Ulf Hållmarker till Borlänge Tidning.

Förslaget på policy som kommer att presenteras för politikerna i Landstinget Dalarnas personalutskott innebär att alla som anställs för en tillsvidareanställning ska drogtestas.

Testerna ska spåra kända kemiska droger som cannabis, amfetamin och kokain, skriver tidningen. Även redan anställda kan komma att testas. Vägrar någon att testas kommer det att betraktas som att resultatet är positivt.

Landstinget anger två starka skäl för sin hårda syn på missbruk: Droger accepteras inte då personalen arbetar med hälsa och det är olämpligt att personal som använder droger vårdar patienter.

Även för inhyrd personal, konsulter, leverantörer och underleverantörer kommer krav på drog- och alkoholfrihet att gälla.

Förhandlingar med facket om det nya förslaget kommer att ske inom de närmaste dagarna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev