lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dalarna: Inte schysst att myndigheter snor personal från vården

Publicerad: 9 januari 2018, 06:35

Foto: Thinkstock

Landstinget Dalarna protesterar i ett brev till regeringen mot att Försäkringskassan och Transportstyrelsen anställt två av landstingets rehabläkare vilket hotar landstingets rehabverksamhet.

Ämnen i artikeln:

RehabiliteringLandstinget Dalarna

En av de två rehabläkarna har slutat i landstinget och gått till Transportstyrelsen och den andra har gått ner i arbetstid för att arbeta på 40 procent hos Försäkringskassan. Detta hotar Landstinget Dalarnas rehabiliteringsverksamhet då specialister i rehabiliteringsmedicin är en bristvara.

– Vi tycker att det är eländigt att rika myndigheter lockar över våra läkare så att vi riskerar att få stänga ner vår verksamhet, säger Pär Lennart Ågren, chef för Division medicin i Landstinget Dalarna.

Den läkare som har gått till Transportstyrelsen har fått en månadslön på 82 000 kronor. Annika Sjöberg som är chef för sektionen för regler och trafikmedicin skriver i ett mejl till Dagens Medicin att lönen på 82 000 kronor ”stämmer in i Transportstyrelsens lönebild för den här kompetensen”. Läkaren som arbetar på Försäkringskassan har en månadslön på 90 000 kronor för heltid men arbetar alltså bara 40 procent.

I brevet till socialminister Annika Strandhäll (S), infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och till ledningen för Försäkringskassan och Transportstyrelsen skriver divisionschefen Pär Lennart Ågren att agerandet innebär att myndigheterna ”slösar allas våra skattepengar till att köpa personal från vården, från patienterna till kontorsstolarna och till närmast fantasilöner”.

– Vi tycker det är värt att påpeka att det inte är schysst att olika myndigheter snor personal från varandra och använder skattepengar till det. Vi tycker inte att skattemedel ska användas på det sättet, säger Pär Lennart Ågren till Dagens Medicin.

Enligt honom ligger medellönen för överläkare i Dalarna mellan 70 000 – 80 000 kronor.

Dagens Medicin har sökt Försäkringskassan för en kommentar.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev