Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dalarna köper ambulanshelikopter

Publicerad: 11 december 2013, 13:48

Landstinget Dalarna köper en egen ambulanshelikopter. Det beslutade en majoritet under ett extrainkallat möte i landstingsstyrelsen i måndags.


– Vi måste ha en egen beredskap, Dalarna är ett stort län till ytan, vi har 100 000 turister här varje år och ännu fler transporterar sig genom länet på våra vägar, säger Ingalill Persson, socialdemokratiskt landstingsråd och landstingsstyrelsens ordförande.

I höstas enades landsting och regioner efter många års diskussion om en nationell satsning på ambulansflyg med en gemensam upphandling. I det kommunförbund som är planerat att bildas 2014 för att hantera samordning och ansvar för sjuktransport i luften, förväntas även ambulanshelikoptrar komma att ingå.

Så varför köpa en egen ambulanshelikopter?

– Jag tycker att frågan om ambulanshelikoptrar är ett nationellt ansvar men eftersom det inte finns något aktivt arbete på nationell nivå känner vi att vi måste gå i spetsen. I Sverige ligger vi långt efter våra grannländer, det är skamligt. Vi kommer att ligga på för att det ska bli ett nationellt ansvar, säger Ingalill Persson.

Ett skäl till att köpa en egen helikopter i stället för att leasa en, som också diskuterats, är just att den nationella samordningen underlättas av att landstinget äger helikoptern själv, enligt Ingalill Persson. Eftersom avskrivningen är på 20-25 år blir kostnaden heller inte så betungande, säger hon.

Helikoptern kostar cirka 63 miljoner kronor. Då har landstinget ändå fått en rabatt på 11 miljoner kronor, ett slags mängdrabatt. Det beror på att det egentligen är Landstinget i Värmland som upphandlat två ambulanshelikoptrar – en för eget bruk och en till Landstinget Dalarna. Upphandlingen är dock tillfälligt stoppad eftersom de två företag som valdes bort i upphandlingen överklagat beslutet. Förvaltningsrätten förväntas fatta beslut före årsskiftet, enligt Ingalill Persson, och därför är det viktigt för Landstinget Dalarna att fatta sitt beslut nu, menar hon.

Det avgörande beslutet fattas i landstingsfullmäktige nu på måndag och torde bli detsamma som i landstingsstyrelsen. Oppositionen har förespråkat en entreprenadlösning.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev