Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dalarna raggar tyskt med framgång

Publicerad: 6 maj 2014, 06:23

För Landstinget Dalarna lönar det sig att rekrytera läkare från Tyskland. Elva nya läkare är på gång.


Rekryteringsmässan i november 2013 på ett hotell i Hamburg kostade ungefär lika mycket som en rekryteringsfirma tar för att ordna en enda läkare, berättar personalchefen Ingmarie Westling Gustavsson.

– Den kostnaden ligger på mellan 240 000 och 450 000 kronor per person. Men största problemet är att det knappt finns några läkare att få tag i inom Sverige, säger hon.

Sedan år 2000 har Dalarna rekryterat över 100 läkare från Tyskland. Samarbetet är väl etablerat och arbetet sker sedan 2008 i landstingets egen regi.

– Vi tar med oss tyska läkare som arbetar i Dalarna och de berättar hur det är med arbetet och möjligheterna till boende, skolor och förskolor, berättar Ingmarie Westling Gustavsson.

Efter intervjuer och besök i Dalarna har nu elva personer tackat ja till en anställning. Sju av dessa är ST-läkare i allmänmedicin, en är anestesiolog, en ögonspecialist, en är dubbelspecialist i internmedicin och kardiologi och en psykiater.

Rörligheten är inte större bland de tyska läkarna än de svenska, mellan 70 och 75 procent är kvar. I Dalarna är det stora generationsskiftet bland allmänläkarna redan på gång och läget är ansträngt i den offentliga primärvården.

Läkare och sjuksköterskor även från andra länder har rekryterats till Landstinget Dalarna. Verksamheten har så stor omfattning att sjukvården numera har en egen heltidsanställd lärare i svenska.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev