lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dålig hygien hos tatuerare

Publicerad: 27 december 2012, 15:25

Foto: Photos.com

Det behövs obligatorisk hygienutbildning för dem som utför tatuering och piercing. Det föreslår Socialstyrelsen efter en nationell tillsyn som visat på allvarliga brister.


Socialstyrelsen har tillsammans med kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnder genomfört inspektioner hos 460 tatuerings- och piercingverksamheter i 95 kommuner. I sammanfattningen av tillsynen konstaterar Socialstyrelsen att det finns brister i hygienkunskaper bland dem som arbetar med piercing och tatuering. Det handlar framförallt om bristande kunskap om steriliseringsprocessen och bristande kunskaper om förebyggande rutiner för att förhindra smittspridning. Många tatueringssalonger hade också bristande städrutiner.

Hos nästan hälften av de inspekterade salongerna var bristerna så allvarliga att inspektörerna krävde att åtgärder vidtogs. För att komma åt bristerna föreslår Socialstyrelsen en obligatorisk utbildning om hygien, rengöring och smittspridning för alla som arbetar med tatuering och piercing. Socialstyrelsen betonar också vikten av att kommunernas miljö- och hälsoskyddsinspektörer har den kompetens de behöver för att kunna utföra en regelbunden tillsyn av tatuerings- och piercingverksamheter.

Den som arbetar med piercing och tatuering är skyldig att anmäla sin verksamhet till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Men Socialstyrelsens och kommunernas tillsyn visade att många låter bli att anmäla sin verksamhet. Under tillsynen upptäcktes 72 salonger som inte anmält sin verksamhet till kommunen.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev