Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dålig koll på vaccinerade

Publicerad: 25 mars 2013, 09:14

Bara 7 av Sveriges 21 landsting och regioner hade fullständiga uppgifter om alla som vaccinerades mot svininfluensan.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

På tisdagen presenteras resultatet i den största vaccinstudien i Sverige någonsin. Läkemedelsverkets målsättning var att hela befolkningen skulle ingå i studien av massvaccinationen med Pandemrix 2009 mot svininfluensan.

Men till slut genomfördes studien bara i 7 av Sveriges 21 landsting och regioner. I studien ingår befolkningen i Norrbotten, Värmland, Östergötland, Stockholm, Västra Götaland, Kalmar och Skåne. Det motsvarar 61 procent av Sveriges befolkning, knappt sex miljoner personer.

Det var bara dessa landsting och regioner som kunde leverera fullständiga och jämförbara data med personnummer på alla vaccinerade.

- Det var bara dessa sju som hade tillgång till den information vi behövde för att kunna starta studien, säger Ingemar Persson, seniorexpert på Läkemedelsverket, till Dagens Medicin.

Befolkningen i de delar av landet som ingått i studien har körts mot sju olika register.  Syftet har varit att kartlägga vilka som drabbades av narkolepsi men även ge svar på om vaccinet gav andra neurologiska eller autoimmuna sjukdomar, rapporterar Vetenskapsradion.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev