Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dålig löneutveckling för AT-läkare senaste åren

Publicerad: 27 februari 2008, 13:18

AT-GUIDEN 2008 Under många år hade AT-läkarna en mycket bra löneutveckling. Men de senaste åren har de halkat efter – nu överväger Sveriges yngre läkares förening att kräva att lägstalönerna skrotas för att på så sätt få igång arbetet med individuella löner.


Strax före jul slöt Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting ett nytt löneavtal. Enligt detta garanteras läkarna löneökningar på minst 3 procent både 2008 och 2009. När det gäller AT-läkarna blev resultatet sämre. Den första april i år ska den lägsta tillåtna lönen höjas till 23 500 kronor, vilket motsvarar en ökning på 2,2 procent per år sedan 2006.

– Det är för lite. Motparten hävdar att det inte spelar så stor roll eftersom det är en minimilön. Men vi ser att många arbetsgivare lägger sig nära lägstalönen – risken är därför att AT-läkarna halkar efter, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges yngre läkare, Sylf.

Mellan 2005 och 2006 steg AT-läkarnas snittlön från 25 243 kronor till 25 507 kronor per månad. Det motsvarar en löne­utveckling på blygsamma 1 procent. Resultatet för 2007 beräknas vara sammanställt i mars – men redan nu har Heidi Stensmyren fått signaler om att det har gått trögt.

– Blir det samma utfall som sist måste vi fundera på att slopa lägstalönen. Många arbetsgivare klarar inte av att hantera lönebildningen för AT-läkarna. De har till exempel inte förstått att AT-läkarna behöver en chef att förhandla sin lön med, i stället sätter de lönen på förvaltningsnivå, säger hon.

Dagens Medicins sammanställning av ingångslönerna vid landets samtliga AT-sjukhus visar att ingångslönen på flera sjukhus ligger kvar på exakt samma nivå som för ett år sedan. Danderyds sjukhus, Södertälje sjukhus, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Länssjukhuset i Halmstad är några exempel.

– Det är oacceptabelt. Landstingen och regionerna utnyttjar sin starka position – de vet att AT-läkarna sitter i en svår situation eftersom de är tvungna att göra AT för att bli legitimerade, säger Heidi Stensmyren.

Men det finns också sjukhus som har gjort rejäla lönesatsningar på AT-läkarna. Vid Alingsås lasarett har ingångslönen höjts med 2 900 kronor sedan 2007, från 22 500 kronor i månaden till 25 400 kronor.

Det är också stora skillnader på lönerna i olika delar av landet, se tabell nedan. Eksjö och Värnamo toppar listan med en ingångslön på 29 800 kronor i månaden. Det innebär att AT-läkarna där tjänar 6 800 kronor mer varje månad jämfört med kollegorna på de sämst betalda sjukhusen.

– Vi har använt höga löner för att främja rekryteringen. I början av 2000-talet kände vi av glesbygdsproblematiken, det var svårt att få sökanden till AT-blocken. Vi fick utrymme att höja lönerna och arbetade samtidigt med att förbättra kvaliteten på AT. Nu har vi 65 sökande till 6 platser, säger Christina Thorstensson, sektionschef på personalavdelningen vid Höglandssjukhuset i Eksjö.

De stora universitetssjukhusen kan räkna med att fylla sina tjänster utan att satsa på lönerna. De lägsta ingångslönerna för AT-läkare finns bland annat på sjukhusen i Stockholm, Göteborg, Lund och Malmö.

– Vi förstår marknadskrafterna och att det är attraktivt att göra AT i Stockholm. Men fortfarande är det så att AT-läkarna i Stockholm är landets mest erfarna. Det borde synas på lönen också, säger Simon Kyaga, ordförande för Sylf Stockholm.

Hösten 2004 gick Sylf i Stockholm ut och uppmanade till bojkott av AT i Stockholm. Det ledde fram till en höjning av ingångslönerna 2005, samt en ny lönetrappa med lönepåslag efter en viss tids vikariat. Sedan dess har lönenivåerna i princip legat still.

Simon Kyaga tror att AT-läkarna skulle vinna på att lägstalönen togs bort och att det blev helt individuella löner för AT-läkare precis som för alla andra läkare. Han köper inte heller argumentet att AT-läkare är svåra att bedöma individuellt.

– Det är stor skillnad på kompetensen bland AT-läkare – det gäller inte minst i Stockholm. Vissa är disputerade och andra har kanske vikarierat i två år när de väl får AT, säger Simon Kyaga.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev