torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dålig luft stängde onkologmottagning

Publicerad: 16 november 2018, 09:44

Byggandet av nya hus på sjukhusområdet, är den förmodade orsaken till dålig luft som tvingade Norrlandsuniversitetssjukhus att stänga onkologens dagmottagning i torsdags, sedan personal insjuknat.

Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Sedan flera anställda fått utslag och rodnader i ansiktet, stängdes onkologmottagningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå i torsdags eftermiddag.

Ämnen i artikeln:

Norrlands universitetssjukhus

Redan under onsdagen kände personalen att något var fel. Läget förvärrades under torsdagen. Bara bland Vårdförbundets medlemmar hade 10-15 personer fått besvär med utslag, enligt Västerbotten-Kuriren, VK. Luften var dålig.

– Efter samtal med medlemmar och med verksamhetsledningen beslutade vi att stänga arbetsplatsen, säger Bengt Sjöberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, till VK.

I dag, fredag, är onkologens dagvårdsmottagning fortsatt stängd. Patienter som är inbokade för cytostatikabehandling får sin behandling som vanligt men i andra lokaler.

Under natten till fredagen har alla ventilationsfilter bytts ut och lokalerna på onkologen städats. Misstanken är att filtren satts igen fortare än vanligt på grund av byggnationer, grävarbeten och renoveringar på sjukhusområdet, säger Elisabeth O Karlsson, verksamhetschef på onkologen, som gjort ett snabbt besök på mottagningen på fredagsmorgonen.

– Det känns redan skillnad, det är bättre luft, säger hon till Dagens Medicin.

Redan på måndag öppnar mottagningen som vanligt igen. Några indikationer på att patienterna fått besvär har inte framkommit, enligt Elisabeth O Karlsson.

Problemet har anmälts enligt riktlinjen för byggnadrelaterad ohälsa.

Relaterat material

Studie söker svar på dålig inomhusmiljö

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev