Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dålig rapportering av resultat från kliniska studier

Publicerad: 12 mars 2015, 12:47

Foto: Thinkstock

Allmänhetens tillgång till resultat från kliniska studier är fortfarande dålig, trots olika initiativ att förbättra tillgängligheten, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Resultat från alla kliniska studier som berör USA, det vill säga studier som ingår i en ansökan eller har någon del av prövningen förlagd till USA, ska enligt lag sammanfattas i den offentliga databasen clinicaltrials.gov. Dessutom har de ledande medicinska tidskrifterna bestämt att i princip inte publicera studier som inte är registrerade antingen i Världshälsoorganisationens, WHO:s, internationella plattform, amerikanska läkemedelsmyndighetens register eller EU:s register.

Trots krav om rapportering visar den nya studien att följsamheten är dålig. Bara 13 procent av totalt 13 000 studier hade rapporterat in resultat till clinicaltrials.gov inom ett år, vilket lagen kräver. Bäst på att rapportera var läkemedelsindustrin som hade resultat i databasen från 17 procent av sina studier och sämst var akademiska och statliga institutioner med 6 procent. Efter fem år var inrapporteringen något bättre och låg då på 42 respektive 30 procent.

I Europa är det sedan 2014 obligatoriskt att lägga in resultat från kliniska studier i den europeiska läkemedelsmyndighetens databas Eudract. Om rapporteringen blir bättre här återstår att se.

Sponsorer som leder kliniska studier har både en laglig och etisk skyldighet att presentera sina resultat för allmänheten, vare sig resultaten är positiva eller negativa, säger Monique Anderson, kardiolog och förstaförfattare till studien, i ett pressmeddelande från Duke Clinical Research Institute, USA.

Hela studien kan du läsa här:

Monique Andersson med flera. Compliance with results reporting at clinical trials.gov. The New England Journal of Medicine. 2015; 372: 1031-1039. DOI: 10.1056/NEJMsa1409364.

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev