Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dålig redovisning vid Skaraborgs sjukhus

Publicerad: 10 mars 2008, 13:27

Skaraborgs sjukhus har inte koll på sina projekt. Rutiner för att hålla ordning på olika kostnader saknas och den ekonomiska redovisningen är oklar.


Kritiken kommer från Västra Götalandregionens revisorer som har granskat Skaraborgs sjukhus.

I ett pressmeddelande konstaterar Johnny Magnusson (m), vice ordförande i regionstyrelsen, lakoniskt:

– Dåligt. Alldeles för mycket anmärkningar.

Västra Götalandregionens revisorer har granskat de 3 största av totalt 130 projekt som genomfördes vid sjukhuset 2006 för att få en bild av hur projektmedel används.

De granskade projekten handlar i tur och ordning om forskning och utveckling, om att utveckla ett nationellt register för dialys och njurtransplantation, och slutligen om en prövning av blodproppsförebyggande läkemedel.

Granskningen visar att den ekonomiska redovisningen är oklar och att rutiner för att hålla isär projektkostnader från kostnaderna i den ordinarie verksamheten saknas. Dessutom saknas kostnadsunderlag och det finns inte alltid någon koppling mellan projektet och det som inhandlats. I ett fall hade exempelvis utrustning köpts in långt efter att den sista räkningen i ett projekt borde ha varit betald.

Instruktioner för hur projektmedel ska redovisas och dokumenteras saknas. Det finns visserligen en blankett som rätt ifylld skulle kunna fungera som underlag – problemet är den knappt används.

Roland Andersson (s), ordförande i regionstyrelsen, säger i ett pressmeddelande från regionen att han ser allvarligt på revisorernas kritik.

– Jag har samtidigt en känsla av att detta inte är unikt för Skaraborgs sjukhus, utan att det ser likadant ut på andra håll i vår organisation. Därför vill jag ta itu med frågan så vi får ordning på den i hela regionen, inte bara på Skaraborgs sjukhus.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev