Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Dålig säkerhet inom psykiatrin

Publicerad: 22 juli 2014, 08:57

Säkerheten inom psykiatrin i Göteborg och Malmö har stora brister. Bland annat har farliga föremål lämnats framme, visar tidningen Faktums granskning.


160 allvarliga incidenter som visar på den bristande säkerheten inom psykiatrin har hittats i granskningen, som utförts av tidningen Faktum. Faktum skriver att många fler negativa händelser än så har anmälts, men att tidningen valt att fokusera på de allvarligare fallen. Granskningen, som innefattat både den psykiatriska och den rättspsykiatriska vården, har utgått från negativa händelser som rapporterats av personalen och intervjuer med personal och patienter.

Bland annat har farliga föremål som knivar lämnats framme på avdelningar där självmordsbenägna patienter vårdats, patienter har lämnats utan tillsyn och larm varit ur funktion. Duschslangar som använts för strypning vid upprepade tillfällen har inte tagits bort på alla avdelningar, trots att personal uppmärksammat att de är farliga. Vid flera tillfällen har bristerna lett till att patienter tagit skada och i de värsta fallen tagit sina liv, enligt Faktums granskning.

Förutom faran för patientsäkerheten så innebär bristerna även en fara för personalen, som i intervjuer med Faktum uttrycker oro för sin säkerhet.

Inom psykiatrin i Malmö har det bland annat hänt vid flera tillfällen att larm inte fungerat. Gunnar Moostgård, tillförordnad divisionschef på Psykiatri Skåne, anser att händelserna som visar på bristande rutiner.

– Vi ser mycket allvarligt på detta och vi upptäckte i samband med dessa incidenter att deras rutiner inte har varit tillräckligt säkra. Det är väldigt viktigt att det fungerar som det ska. Vi har vidtagit ganska omfattande åtgärder men vi har en lång väg att gå, säger han till Sveriges Radio Ekot.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev