Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dåliga kunskaper hos läkare om läkemedelsförsäkringen

Publicerad: 21 februari 2006, 14:08

Många läkare informerar inte patienter som drabbats av biverkningar om möjligheten att få ersättning från läkemedelsförsäkringen. Följden blir att patienterna går miste om stora summor pengar.


Under 2004 rapporterades sammanlagt 4 185 biverkningar till Läkemedelsverket. Av dessa var cirka 1400 allvarliga och i ungefär 120 fall kunde ett samband mellan läkemedelsreaktionen och dödsfall inte uteslutas.

Dessa siffror ska jämföras med de 619 fall som anmäldes till läkemedelsförsäkringen under 2004. Det är visserligen patienten som ska anmäla en skada till läkemedelsförsäkringen men enligt Sonia Engdahl, personskadechef på Zurich försäkring som administrerar läkemedelsförsäkringen, är det önskvärt att läkare upplyser patienterna om att försäkringen finns och hur den fungerar.  

- Tyvärr tror jag att många läkare inte har en susning om läkemedelsförsäkringen, även om de numera ska ha lagt in information om den i läkarutbildningen, säger Sonia Engdahl.

Hon förvånas över att biverkningsfall som uppmärksammas i massmedia inte dyker upp som anmälningar till läkemedelsförsäkringen.

- Jag har reagerat på att bara en del av de fall som rör unga tjejer som fått biverkningar av p-piller anmäls till oss. Det verkar som läkarna bara säger att "du får sluta med p-piller" utan att informera om läkemedelsförsäkringen, säger Sonia Engdahl.

Enligt henne är det omöjligt att uppskatta hur mycket som patienter går miste om på grund av att de inte anmält sina biverkningar till försäkringen. Detta då ersättningen i varje enskilt fall kan variera stort bland annat beroende på skadans art och patientens grundsjukdom, se faktaruta.  

Osäker på läkarnas kunskaper  Gunnar Nilsson, docent i allmänmedicin vid centrum för allmänmedicin inom Stockholms läns landsting, tror att kännedomen om att det finns en läkemedelsförsäkring för patienter är ganska god bland allmänläkarna. Däremot tvivlar han på läkarnas kunskaper om hur försäkringen fungerar och deras möjligheter att informera om den.

- Det är ju patienternas försäkring och det är inte ofta man företräder patienterna på det sättet. Så jag undrar hur många som känner till former, villkor och tillgänglighet för försäkringen, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News