söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dåliga levnadsvanor kostar samhället miljarder

Publicerad: 31 augusti 2011, 12:18

Dåliga levnadsvanor och olycksfall kostar samhället 120 miljarder kronor varje år, enligt en ny rapport. Nästan hälften av summan beräknas bero på tobaks- och alkoholmissbruk, ohälsosamma matvanor och stillasittande.


Med mer förebyggande hälsoarbete skulle samhället kunna spara miljarder. Det menar Folkhälsoinstitutets generaldirektör Sarah Wamala som idag, onsdag, lämnar rapporten ”Ekonomiska beräkningar och bedömningar – kunskapsunderlag för folkhälsopolitisk rapport 2010”, till regeringen.

Arbetet med rapporten, visar, enligt myndigheten, att det behövs mer forskning och ett fortsatt utvecklingsarbete för att fastställa metoder för kostnadsanalyser om folkhälsa. ”Det finns få vetenskapliga studier som har studerat kostnadseffektiviteten på området”, skriver FHI.

Enligt den beräkning som FHI har gjort är de samhällsekonomiska kostnaderna för ohälsosamma levnadsvanor och olycksfall minst 120 miljarder kronor per år, i 2009 års penningvärde. Den största andelen, 60 procent, utgörs av produktionsbortfall till följd av sjukdom eller för tidig död.

En stor del av de totala kostnaderna beror på tobaks- och alkoholbruk, fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor. FHI räknar med att samhällskostnaden för detta är 55 miljarder kronor per år.

Läs mer:

Folkhälsoinstitutets rapport (i PDF-format, extern länk)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev