Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dåliga regler leder till onödiga utredningar

Publicerad: 4 oktober 2005, 13:12

Reglerna för hantering av personuppgifter och patientjournaler i sjukvården leder till onödiga undersökningar, försenade diagnoser och överbehandling.


Detta enligt en arbetsgrupp som lämnat förslag till den pågående utredningen om en nationell patientöversikt.  Däremot kommer det inga förslag om vilka regler och lagar som borde ändras.

- Vad som ska ändras är upp till patientdatautredningen, säger Lars-Åke Pettersson, informationssäkerhetschef i Landstinget i Östergötland och ordförande i den så kallade regelverksgruppen, som är en del av projektet Nationell patientöversikt.

"Systemet är otidsenligt"  Tanken med den nationella patientöversikten är att de uppgifter som är nödvändiga i en patients journal ska finnas tillgängliga elektroniskt, oavsett var någonstans i landet som patienten söker vård. Projektet drivs av landstingen i samarbete med IT-nätverket Carelink, se bland annat Dagens Medicin nr 23/05.

Regelverksgruppen lämnade sin rapport förra onsdagen, den 28 september. I den listas sex exempel, som bygger på lex Maria-anmälningar, på när en gemensam datajournal skulle ha varit till nytta. Exemplen belyser, enligt gruppen, hur det nuvarande systemet för informationsöverföring inte fungerar och ofta lämnar den enskilda patienten med bördan att själv komma ihåg alla uppgifter som kan vara relevanta för olika vårdgivare.

Resultatet blir att onödiga undersökningar eller behandlingar utförs, därför att den nya vårdgivaren inte har information om vad som gjorts tidigare, eller att diagnoser försenas, för att information från andra vårdgivare saknas.

- Systemet är otidsenligt. Man bör ändra i den här mosaiken av olika regler, säger Lars-Åke Pettersson.

Rapporten finns att läsa i sin helhet på www.carelink.se.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev