Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dåligt med vård på rättspsyk

Publicerad: 18 juni 2007, 10:10

18,6 minuter. Det är den tid per dygn som läggs på behandling av patienterna vid en av Sveriges största rättspsykiatriska kliniker. Det visar en studie från Karolinska institutet.


Forskare vid Karolinska institutet, KI, har genom att undersöka hur patienttiden spenderas studerat hur den rättspsykiatriska vården bedrivs vid en stor rättspsykiatrisk klinik.

48 slumpvis utvalda patientdygn undersöktes. Tiden delades in i kategorierna sömn och vila, dagliga rutiner, ostrukturerade aktiviteter, strukturerade aktiviteter och behandling.

Det visade sig att endast 18,6 minuter per dygn användes för behandling. Detta kan jämföras med att patienterna ägnade 8,6 timmar per dygn till ostrukturerade aktiviteter, såsom tv-tittande eller lyssnande på radio eller stereo.

– Den tillgängliga tiden förefaller att underutnyttjas för behandlingsinsatser som är anpassade till enskilda individers problematik. För att få veta om resultaten gäller rättspsykiatrisk vård i allmänhet måste studien upprepas, säger Knut Sturidsson, forskare vid KI som arbetat med studien, i ett pressmeddelande.

Studien har publicerats i International Journal of Forensic Mental Health.

Läs artikeln: “Time use in forensic psychiatry"

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev