Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dämpad stämning på TLV <BR>efter beskedet om chefsbytet

Publicerad: 6 februari 2009, 11:53

Stämningen är dämpad och förvåningen stor på TLV efter beskedet om att generaldirektör Ann-Christin Tauberman tvingas sluta.


Personalen på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, blev kortfattat informerade om chefsbytet av statssekreterare Karin Johansson häromdagen.

– Stämningen är mycket dämpad och alla är mycket förvånade. Ann-Christin Tauberman är oerhört stark som person och har till stor del byggt upp den här myndigheten. Det jag reagerar mest på är att man behandlar en människa på det här sättet, det bör inte få ske, säger en anställd på TLV till Dagens Apotek.

Flera källor gör bedömningen att entledigandet ytterst berott på oenighet kring utformningen av apotekens handelsmarginal. TLV fick i december i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag till beräkningsmodell för denna. Myndigheten tog fram ett preliminärt förslag som man presenterade för socialdepartementet – men detta förslag ska inte ha uppskattats.

– Det gynnade inte apotekskedjorna tillräckligt mycket. Men det kan förstås ha legat annat bakom avsättningen också, säger en anställd på TLV till Dagens Apotek.

– Troligen blir arbetet med handelsmarginalen nu ett beställningsjobb. En modell lär tas fram som gynnar de internationella apoteksaktörerna bättre. Det finns en risk för att vår nya chef blir en marionett i den här frågan, säger en annan TLV-tjänsteman.

I går kunde Dagens Apotek och Dagens Medicin avslöja att Ann-Christin Tauberman tvingas avgå och efterträds av Gunilla Hulth-Backlund. Ann-Christin Tauberman gör sin sista arbetsdag i dag, fredag.

Relaterat material

Tauberman tvingas avgå

Sjuksköterska tar över TLV

Lif: "Felaktigt avsätta Ann-Christin Tauberman"

Måste lämna "egen" skapelse

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev