Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danderyd värvar vd från Karolinska

Publicerad: 17 juli 2017, 07:51

Yvonne Haglund Åkerlind tar i höst över som vd för Danderyds sjukhus.

Foto: SLL

UPPDATERAD. Efter närmare 20 år vid Karolinska universitetssjukhuset lämnar Yvonne Haglund Åkerlind sjukhuset i höst för att bli vd på Danderyds sjukhus.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhus

Yvonne Haglund Åkerlind är docent i ortopedi och arbetar i dag som temachef för trauma och reparativ medicin vid Karolinska universitetssjukhuset. Den 1 oktober tar hon över som vd på Danderyd efter Stefan Jacobsson som återgår till att vara överläkare och professor vid sjukhuset.

– Jag ser det här som en fantastisk möjlighet och som en spännande utmaning att vara sjukhusdirektör och vd för ett akutsjukhus i Stockholms läns landsting. Jag hoppas kunna bidra med den kompetens och erfarenhet som jag har från förändringsledning, något som vi har arbetat mycket med på Karolinska de senaste åren, säger hon till Dagens Medicin.

Varför lockar vd-jobbet på Danderyd?

– Det är ett välskött sjukhus med gott renommé som arbetar med personcentrerad vård. Man har en stor andel ambassadörer på Danderyd och jag är förstås intresserad av att utveckla ambassadörsskapet, säger Yvonne Haglund Åkerlind och fortsätter:

– Jobbet är en fantastisk möjlighet att utveckla nätverkssjukhusvården i Stockholm. Jag har varit chef både på Astrid Lindgrens barnsjukhus och i privat vård på Aleris Specialistvård, och utvecklat goda mottagare av vård som ska skiftas ut på akutsjukhusen och sedan tillbaka som temachef på Karolinska.

Hon beskriver sig själv som en chef som tycker om delaktighet och öppenhet.

– Jag tar tillvara medarbetarnas synpunkter och lyssnar. Jag har stor energi och hög ambitionsnivå, och har lätt att få med mig medarbetare på vår resa framåt.

Vad är målet för resan?

– Målet är att utveckla nätverkssjukvården inom landstinget, sjukhusen kommer att få nytt uppdrag med ett större akutuppdrag. Det är det som jag kommer att ta mig an, och även öka samarbete med de andra akutsjukhusen i Stockholm.

Hon jobbar kvar på Karolinska fram till oktober samtidigt som hon satsar på att lära känna sin nya arbetsplats.

– Det är kanske lite tidigt, men jag tänker gå runt i verksamheterna och lyssna. Lära känna verksamheterna och se vilka utmaningar som finns, och sedan ta det vidare därifrån.

Kommer man att se dig i korridorerna på Danderyd?

– Ja, att gå och se hur arbetsmiljön är och lyssna på medarbetarna är en del av mitt ledarskap.

Jag är glad över mitt nya uppdrag. Men känner också stor tacksamhet för de närmare 20 år som jag arbetat på Karolinska. – Yvonne Haglund Åkerlind

Arbetsmiljön inom vården är ett hett samtalsämne på många håll med underbemanning och brist på vårdplatser. Hur ska du lösa det?

– Rekrytering är en nationell utmaning och där måste vi arbeta både för god vård och god arbetsmiljö. Teamarbete är något som jag brinner för, att olika yrkesgrupper arbetar tillsammans kring patienten, säger hon.

Du har jobbat 25 år inom Stockholms läns landsting, varav merparten av åren på Karolinska universitetssjukhuset. Hur känns det att lämna NKS?

– Jag är glad över mitt nya uppdrag. Men känner också stor tacksamhet för de närmare 20 år som jag arbetat på Karolinska, där jag fått utveckla mig både kliniskt, forskning- och utbildningsmässigt och som chef och ledare, säger hon.

Yvonne Haglund Åkerlind är ortoped i botten med subspecialisering barnortopedi och har länge arbetat kliniskt inom barnortopedin på Karolinska universitetsjukhus och Astrid Lindgrens barnsjukhus. Hon har även ett förflutet som verksamhetschef på barnortopeden och barnoperation.

Arbeta med patientnära forskning och klinisk utbildning ligger henne också nära om hjärtat.

– Jag disputerade på 1990-talet och blev docent 2007 och har arbetat mycket med forskning och undervisning.

Danderyds sjukhus har drygt 3 800 medarbetare och 500 vårdplatser. Sjukhuset är, tillsammans med hälftenägda BB Stockholm, norra Europas största förlossningssjukhus, enligt Stockholms läns landsting.

Yvonne Haglund Åkerlind

Född 1961.
Docent i ortopedi.
Har arbetat som chef för bland annat trauma, barn- och vuxenortopedi samt fler kirurgiska och medicinska verksamheter för både privata och landstingsdrivna vårdgivare.
Var i början av 1980-talet landslagslöpare med 1 500 meter som främsta gren (personligt rekord 4,18).
Källa: SLL

Relaterat material

Fler chefer klara för NKS

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev