Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Dani såg tidigt sin framtid i glaskolven

Publicerad: 25 juli 2014, 05:00

Dani Zalem arbetar som forskare vid sidan av studierna till läkare. Han har startat en förening för studentkollegor som är, eller vill hamna, i samma situation

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Tre dagar i veckan går Dani Zalem direkt från läkarstudierna till forskarlabbet. Nu vill han inspirera fler läkarstudenter att forska.


Dani Zalem är 24 år gammal och läkarstudent vid  Göteborgs universitet. Han har länge varit intresserad av forskning, och så fort han började studera på läkarprogrammet för tre och ett halvt år sedan tog han steget.

– Jag intresserades av en föreläsares område och gick fram till professorn efter föreläsningen och undrade om det fanns möjlighet för mig att börja forska i samma labb.

Han blev anställd på labbet som forskaramanuens, och i dag är han på labbet ungefär tre eftermiddagar i veckan efter studierna, och har även varit med och grundat en förening för likasinnade. Läkarstudenter i forskning, heter den, och kom till i samband med att Dani Zalem tillsammans med Fahim Sharan, som också han är läkarstudent, märkte att många andra studenter ville ha råd när det kommer till hur man tar sig in i forskningsvärlden.

– Vi började båda forska tidigt i utbildningen, och många frågade oss hur vi gjorde. Vi kom på att vi kunde starta en förening där vi skulle kunna visa vägen man kan gå. Jag har alltid brunnit för forskning, och jag vill tända gnistan i andra också, säger Dani Zalem.

Det är viktigt att det finns forskande läkare och heltidsforskare med läkarbakgrund, eftersom forskningen behöver folk med olika bakgrund och expertis, anser Dani Zalem.

– Man kan se kopplingar som man kanske går miste om ifall man inte har en direkt kontakt med sjukvården. Utan forskare med någon sorts läkarbakgrund så tror jag att man riskerar att gå miste om “sjukvårdsaspekten” i labbet.

Dani Zalem har själv varit intresserad av vetenskap sedan tidig ålder, och tyckte mycket om naturkunskapsämnena i grundskolan och gymnasiet.

– Sedan jag var barn har jag varit nyfiken på världen omkring mig. Jag ville upptäcka mer, och märkte hur kul det var att pressa fram kunskapen, säger han.

Just nu forskar Dani Zalem inom glykobiologi, inriktat på tarmbakterier. Inom projektet kartlägger han ett gift som kan orsaka diarrésjukdomar. Han tar reda på vilka receptorer giftet binder till och vilka konsekvenser det leder till.

– Forskning är speciellt. Det händer att det 80 procent av tiden inte går som man vill, men under de resterande 20 procenten, när det fungerar, då känns det bra.

Dani Zalem har mycket på gång just nu. Det här året ska han åka till Portugal och Japan, studierna vid läkarprogrammet går vidare och han spelar basket i division 2. Förutom Läkarstudenter i forskning är han dessutom med i föreningen International federation of medical students’ associations, där han sitter som nationellt ansvarig för forskningsutbyten.

Studier, forskning, två föreningar och en aktiv fritid. Hur hinner du med allt?

– Det går ihop. Bara man är koncentrerad på uppgifterna framför sig blir det inte så stressigt. Man får ta det viktigaste först. Skolan är inte alltid så intensiv, och min handledare på labbet är rätt flexibel. Jag kan till exempel ta paus från forskningen under veckor när jag har en tenta.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev