Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dansk e-hälsoportal vill vara en säker hamn

Publicerad: 24 april 2018, 13:51

Morten Elbaek Petersen, vd för sundhed.dk.

Foto: Jens Krey

Efter 15 år fortsätter e-hälsoportalen sundhed.dk att utvecklas för att hålla danskarna ifrån sjukhusvård. Tillit är en nyckelfaktor.


Ämnen i artikeln:

Vitalis

Den danska e-hälsoportalen sundhed.dk samlar danskarnas hälsodata från totalt 120 olika källor. Den uttalade målsättningen är att hjälpa primärvården att hålla 90 procent av danskarna från att söka den kostsamma sjukhusvården, förklarade vd Morten Elbaek Petersen på ett seminarium på Vitalis.

Portalen innehåller dels en öppen del, med exempelvis information om graviditet och hjälp för den som vill sluta röka, dels en privat del med personlig hälsodata som journalhandlingar och vaccinationer. Den privata delen innehåller även en loggfunktion där danskarna enkelt kan se vem som tagit del av deras data.

– Det danska folket vill ha mer data och vi vill vara en säker hamn, sa Morten Elbaek Petersen.

Han förklarade att undersökningar visar att danskar är oroade över hur deras data nyttjas, men samtidigt att förtroendet för hur sundhed.dk hanterar data ökar. Morten Elbaek Petersen underströk flera gånger att sundhed.dk inte ville hamna i den situation facebook försatt sig i när miljontals användares personliga uppgifter kommit på villovägar.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Vitalis

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev