Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dansk läkare dödad på jobbet

Publicerad: 8 maj 2014, 05:39

En läkare i Danmark blev under onsdagen dödad på ett så kallat forsorgshjem, en form av stödboende för exempelvis hemlösa.


Enligt de uppgifter som hittills har framkommit ska en man som bodde på hemmet i Sakskøping på Lolland ha dödat den läkare som var där i tjänsten.

– Det är ganska kaotiskt nu, men jag kan bekräfta att en manlig läkare har blivit knivdödad och en annan anställd har flugits med helikopter till Rigshospitalet och befinner sig i ett kritiskt tillstånd, sade boendets föreståndare i en intervju med danska tidningen Politiken en stund efter händelsen.

Polisen fick larmet om knivdådet vid lunch och anhöll senare en boende misstänkt för att ha dödat läkaren och försökt att döda ytterligare en person.

Krispsykologer har tillkallats för att stötta anställda och boende på hemmet.

Den danska läkarföreningens ordförande Mads Koch Hansen tycker att dådet är oerhört tragiskt.

– Det är en fruktansvärd händelse, naturligtvis först och främst för läkarens närmaste, som mina tankar nu går till, säger han till danska Dagens Medicin.

Dådet är dessvärre inte heller det enda i sitt slag, konstaterar läkarordföranden. De senaste åren har flera anställda inom sjukvården slagits ihjäl eller utsatts för mycket allvarligt våld i sitt arbete. Mads Koch Hansen anser att institutioner och myndigheter se över säkerheten ytterligare.

– Det kan naturligtvis inte vara rätt att människor ska riskera liv och lem när de går till sitt arbete.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev