Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dansk läkarprofil vill införa haschförsäljning på apotek

Publicerad: 23 mars 2009, 11:20

Dansk läkarprofil vill införa haschförsäljning på apotek

Haschförsäljning på apoteken. Det kan vara lösningen på problemet med skottlossning på gatorna i Köpenhamn, enligt ett nytt läkarförslag.


Sedan en tid tillbaka utspelar sig ett öppet krig mellan olika kriminella gäng i Danmarks huvudstad Köpenhamn. Nu diskuteras radikala åtgärder för att komma till rätta med problemen.

Ett sätt att strypa gängens inkomster skulle kunna vara att legalisera försäljningen av hasch. 59 procent av danskarna är för en sådan lösning, enligt radioprogrammet P1 Morgon.

– Vi har en politik som faktiskt inte fungerar. Det här är ett bra tillfälle att fråga vad vi kan göra annorlunda, säger kommunpolitikern Thor Grønlykke (s) till P1 Morgon.

Thor Grønlykke är läkare på Bispebjerg Hospital och har suttit i styrelsen för Foreningen af Yngre Læger, Danmarks motsvarighet till Sveriges yngre läkares förening, Sylf. Han vill se ett system där hasch säljs på apoteken. Bortsett från minderåriga och psykiskt sjuka ska alla som har fått grönt ljus av en läkare eller sjuksköterska få köpa.

– Det finns ganska många biverkningar, och allvarliga biverkningar också. Det erkänner vi, säger Thor Grønlykke till P1 Morgon.

Trots det anser han att fördelarna med en legalisering är större än nackdelarna. Dessutom kan han vara på väg att få fler förtroendevalda med sig. Kommunpolitikerna i Köpenhamn har redan fattat beslut om att snabbutreda konsekvenserna av en avkriminalisering.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev