Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dansk studie håller liv i debatten om stentar

Publicerad: 27 april 2007, 12:24

Forskare bakom en dansk studie som presenterades vid hjärtläkarkongressen ACC i mars tonade ned riskerna med läkemedelsstentar vid ballongvidning av kranskärl. Men den svenska inställningen är att inte använda dem rutinmässigt.


Tanken med läkemedelsavgivande stentar är att minska risken för att kärlen åter täpps till. Men i februari publicerades en stor studie från svenska Scaar-registret som visade att risken för hjärtkärlhändelser och död är större med läkemedelsavgivande stentar än med vanliga, se Dagens Medicin nr 7/07.

Den danska studien omfattade 11 730 patienter som fått stentar utan läkemedel,  BMS  , och 5 422 som fått läkemedelsavgivande stentar,  DES  . De följdes upp under 15 månader.

Stenttromboser förekom hos 2,2 procent av patienterna som fått vanliga stentar och 1,9 procent av dem som fått läkemedelsstentar. Hjärtinfarkter drabbade 3,0 procent i  BMS  -gruppen, jämfört med 3,2 procent av  des  -patienterna. Forskarna fann en liten men signifikant överrisk för stenttrombos och hjärtinfarkt i  DES   -gruppen under studiens tre sista månader. Risken att dö var jämförbar i de båda grupperna. Däremot var behovet av förnyade ingrepp 43 procent lägre hos dem som fått läkemedelsstentar.

– Den något ökade risken för sena stenttromboser och hjärtinfarkter efter tolv månader visar att det finns ett behov av studier där patienterna följs under längre tid, men dessa resultat väger inte tyngre än fördelarna med läkemedelsavgivande stentar vid 15 månaders uppföljning, säger Michael Maeng, professor vid Århus universitetssjukhus, och en av forskarna bakom studien, till nyhetstjänsten Eurekalert.

Bo Lagerqvist, överläkare vid kardiologiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är ansvarig för den svenska studien där patienterna följdes i upp till tre år. Han är inte förvånad över den danska studiens resultat.

– Vid 15 månader ser inte vi heller några stora skillnader. Det första halvåret var resultaten snarast gynnsamma för läkemedelsstentarna, först efter ett år börjar kurvorna gå isär, säger han.

Bo Lagerqvist tycker att det ska bli intressant att se hur de danska resultaten utvecklas på längre sikt. Men tills vidare ändrar de inte hans inställning – att stentarna inte ska användas rutinmässigt. Däremot finns det vissa patienter som har starka skäl att få läkemedelsavgivande stentar.

Nils Bergeå
Lisa Jacobson

Dela artikeln: