Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danska dygnsöppna apotek får stänga

Publicerad: 3 juli 2015, 13:21

Foto: photos.com

De danska nattöppna apoteken riskerar att försvinna, på grund av en ny apotekslag som nyss klubbats igenom i Danmark. Det skriver den danska tidningen Politiken idag.


Enligt tidningen kommer landets elva så kallade ”døgnapotek”, där kunder i dag kan köpa medicin både med och utan recept nattetid, tvingas stänga när de inte längre får statlig ersättning för nattarbetet.

Den nya lagen, som implementeras först 2017, kommer även att innebära att antalet vaktapotek som i dag kan leverera medicin på vardagar mellan kl. 06-24 och på helger, kommer att minska från dagens 50 till 34 stycken runt om i landet, skriver tidningen.

Det innebär att många städer och samhällen som inte har akutmottagning också kommer att förlora sina vaktapotek, flera av dem i glesbygden.
Istället kommer det att satsas på fler utlevereringsställen för medicin, exempelvis i butikskedjor, under dagtid. Det kommer även finnas utökade möjligheter att få medicin hemsänt från ett vaktapotek om en läkare ordinerat receptet.

Apotekerforeningens förman Anne Kahn oroar sig för hur den nya lagen påverkar vaktapoteken.

– Det försvinner en täckning i femton till tjugo städer tillsammans med storstädernas dygnsöppna apotek. Det är synd att begränsa en god vakttjänst som många människor har haft glädje av, säger hon till Politiken.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skriver i ett mail till tidningen att den nya lagen ska öka tillgängligheten för receptbelagd medicin, och att alla ska kunna få medicin utlevererat inom normala öppettider. Hon betonar också att beslutet om vilka apotek som i framtiden ska fungera som vaktapotek först kommer att tas ett halvår innan den nya vaktordningen träder i kraft.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev