Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danska läkare åtalade för aktiv dödshjälp

Publicerad: 24 augusti 2018, 05:55

En pensionerad dansk kirurg är redan tillsammans med en annan pensionerad läkare åtalad för att ha hjälpt en man i hans försök att begå självmord. I ett mejl till danska nyhetsbyrån Ritzau medger kirurgen att han nu också formellt anklagats för delaktighet i ett fullbordat självmord i maj i fjol.


Enligt åklagarna har kirurgen skrivit ut 100 milligram av läkemedlet Fenemal till den avlidne. Kirurgen ska också ha vetat att medlet skulle användas till självmord.

I det andra ärendet, från i april i år, ska kirurgen och en pensionerad psykiatriker ha skrivit ut läkemedel till en man som försökte begå självmord. Mannen misslyckades när han tog medlet på fel sätt.

Nu kompletterar åklagarna åtalet om självmordsförsöket med uppgifterna om självmordet. Rättsfallet med de båda läkarna ska prövas av en domstol i staden Svendborg den 3 september. Åklagarna har begärt fängelsestraff.

Kirurgen är engagerad i en dansk läkarförening för aktiv dödshjälp. Han har enligt medier publicerat en mycket kontroversiell självmordsmanual på föreningens hemsida men den togs bort när en kritikerstorm blåste upp.

Kirurgen har också öppet sagt att han hjälpt flera människor att dö genom att skriva ut läkemedel till dem.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev