måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danska läkare vill kunna sätta utgångsdatum på recept

Publicerad: 15 april 2014, 09:12

Danska läkarförbundet vill införa en möjlighet för läkare att själva kunna bestämma hur länge recept är giltiga. Syftet är att förhindra att patienter får fel medicin.


När gamla recept ligger kvar på receptservern finns risken att apoteket blandar ihop nya och gamla recept. Det kan leda till att patienter går till apoteket och får mediciner som de inte behöver mer, vilket i värsta fall kan skada dem. Det säger Michael Dupont, ordförande i Läkarförbundets farmaceutiska kommitté, i en kommentar på danska Läkarförbundets hemsida.

Organisationen föreslår att införa en kryssruta i recept där läkaren kan ange ett utgångsdatum. Några exempel de anger är en vecka, tre månader, ett år eller två år. När datumet som läkaren angett går ut skulle läkemedlet bli ogiltigt.

De danska regionerna är positivt inställda till förslaget och är redo att diskutera det, skriver danska Dagens Medicin.

Ulla Astman, ordförande för regionernas hälsokommitté, är också positiv till förslaget. Hon anser dock att det bör finnas undantag där recepten inte har något utgångsdatum. Exempel på sådana läkemedel skulle kunna vara salvor eller p-piller.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev