Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Danska sjuksköterskestrejken ger boom för privatvården

Publicerad: 21 April 2008, 13:30

De danska sjuksköterskornas strejk lamslår sjukvården. Nu vänder sig stora mängder patienter till privatvården för att få hjälp – något som applåderas av sjuksköterskornas fack.


– Det är effektivt om anstormningen till den privata sjukvården fortsätter. Det svider där det gör ont för arbetsgivarna – i plånboken, säger det danska vårdförbundets ordförande Connie Kruckow till Berlingske Tidende.

Omkring 10 000 danska sjuksköterskor har strejkat sedan i onsdags, den 16 april, med krav på 15 procents ökad lön de närmaste tre åren. I Danmark finns en så kallad väntetidsgaranti, som ger rätt till viss vård inom fyra veckor. Om detta inte kan uppfyllas av den offentligt drivna sjukvården har patienten möjlighet att vända sig till den privatdrivna vården.

Nyhetsbyrån TT rapporterar att socialdemokratiska politiker i Danmark är oroade över att sjuksköterskornas fack uppmanar patienter att söka privat vård. Bent Hansen (s), ordförande för de danska regionerna, anser att fackets uppmaning rubbar balansen och innebär en ökning av den privata vården på bekostnad av den offentligt drivna sjukvården som riskerar att ”brytas sönder”.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev