Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danska sjuksköterskor gör sig redo att strejka för högre löner

Publicerad: 4 mars 2008, 10:48

Förhandlingarna mellan de danska sjuksköterskornas fackliga organisation och regionerna har brutit samman. Parterna har inte kunnat enas i lönefrågan och nu varslar facket om att alla sjuksköterskor kan komma att tas ut i strejk.


Förhandlingarna berör runt 70 000 offentliganställda sjuksköterskor, barnmorskor, sjukgymnaster och andra anställda inom hälso- och sjukvården som hör till den fackliga samarbetsorganisationen Sundhedskartellet.

Danske Regioner och Kommunernes Landsforening, motsvarande svenska SKL, har erbjudit löneökningar på 12,8 procent för den kommande treårsperioden, vilket facken inte velat acceptera. De kräver minst 15 procents lönepåslag.

- Våra långsiktiga krav är lika lön för sjukvårdspersonal i den offentliga sektorn och yrken med samma utbildningsnivå i den privata sektorn. Att det uppfylls är helt avgörande för den fortsatta rekryteringen och för att kunna behålla medarbetarna i den offentliga sjukvården, säger Sundhedskartellets ordförande Connie Kruckow i ett pressmeddelande.

Det danska sjuksköterskefacket Dansk Sygeplejeråd har varslat om att alla sjuksköterskor kommer att tas ut i strejk från den 1 april, när det nuvarande avtalet löper ut. Också samtliga barnmorskor omfattas av varslet, medan vissa av de andra fackförbunden som ingår i Sundhedskartellet lagt mindre omfattande varsel.

– Konflikten är riktad mot arbetsgivarna och inte mot patienter och medborgare. Därför är organisationerna beredda att ingå nödberedskapsavtal med regionerna och kommunerna så att livsviktiga vårdfunktioner kan upprätthållas under konflikten.

Också i Sverige har förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting strandat och medlare kallats in.

Flera protestaktioner för att visa missnöjet med lönerna pågår i Sverige. I Stockholm har avgångsstudenter från samtliga fyra sjuksköterskeutbildningar beslutat att tacka nej till jobb med en ingångslön under 20 000 kronor i månaden.

I dag demonstrerar blivande sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor från hela landet utanför riksdagen. Minst 23 000 kronor i månadslön är kravet studenterna för fram.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev