Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Danska vårdstrejken slut

Publicerad: 16 Juni 2008, 09:19

Efter åtta veckors konflikt kom parterna i den danska vårdkonflikten överens. I går gick de strejkande sjuksköterskorna tillbaka till sina arbeten.


Avtalet mellan den fackliga centralorganisationen Sundhedskartellet och arbetsgivarorganisationerna Danske regioner och Kommunernes Landsforening gäller bland annat sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker och ger löneökningar på 13,3 procent under de kommande tre åren.

Det är 0,5 procent högre än arbetsgivarsidans tidigare bud och fortfarande långt ifrån de 15 procent som Sundhedskartellet hela tiden hållit fast vid. Men Sundhedskartellets ordförande Connie Kruckow säger på organisationens hemsida att hon ändå är nöjd med resultatet.

– Sundhedskartellet har varit under massiv press. Inte bara från arbetsgivarna, utan också från regering och riksdag, politiska kommentatorer och arbetsmarknadsforskare, som gång på gång har dömt ut oss. Men vi har haft is i magen,  och det har gett resultat.

Avtalet möjliggör också att mellan 150 och 175 miljoner danska kronor från regionernas vikariepott kan användas till löner åt fast anställda.

Innan avtalet kan träda i kraft ska dock en omröstning bland Sundhedskartellets medlemmar genomföras. Resultatet av omröstningen kommer att offentliggöras den 25 juni.

Läs mer om avtalet på Sundhedskartellets hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev