Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danskarna når nästan fram till målet

Publicerad: 16 november 2005, 12:39

Computer Sweden och Dagens Medicin har tidigare skrivit om Danmarks ambitiösa satsningar. 2006 ska landet ha ett enhetligt journalsystem. Mycket är redan på plats, men inte allt.


Danska hälsovårdsmyndigheten Sundhedsstyrelsen drog 1996 i samarbete med landets sjukhus igång en handlingsplan för att stimulera utvecklingen, Handlingsplan for Elektroniske Patientjournaler (HEP). Detta arbete har lett till att man förra året kunde fastställa en tidplan för införande av elektroniska patientjournaler (EPJ) inom hela hälsosektorn. Enligt planen skulle det vara genomfört före slutet av 2005 men nu står det klart att bara vissa delar av målet kan uppfyllas inom den tidsramen.

- Enligt sjukhusägarnas epj-strategi ska alla sjukhus ha påbörjat införandet av medicinmodulen före utgången av 2005 och det klarar vi. Därefter kommer modulerna för kliniska processer, som är mer omfattande och ett mer långsiktigt projekt som kräver integration av många komplexa system. Detta ska genomföras i olika faser, säger projektledaren Lars Hagerup, chef för it och kvalitet på danska Amtsrådsforeningen.

Enligt Lars Hagerup är en av de stora utmaningarna i projektet att få de som använder systemen att acceptera dem. Det handlar främst om sjukvårdspersonal men även om  patienter som lättare ska kunna följa sin behandling.

Signal om ökad öppenhet  En försmak på de fördelar elektroniska patientjournaler kan innebära för medborgarna kom 12 september när alla danskar för första gången fick tillgång till sina egna journaler via webbplatsen www.sundhed.dk. De upplysningar som finns här är kortfattade summeringar av tidigare behandlingar, men tanken är att signalera ökad öppenhet i hälsosektorn.  Den nya tjänsten blev dock en omedelbar succé och under de två första dygnen sökte 6 400 danskar information om tidigare behandlingar. Dessutom höll webbplatsen på att bli överbelastad när många medborgare ville beställa de digitala signaturer som krävs för inloggning.

De journaler som nu lagts upp på webben rör behandling  från 1977.

- Från 1995 finns alla akuta behandlingar registrerade och från 2001 är upplysningarna om enskilda behandlingar mer detaljerade än tidigare, berättar Sundhedsstyrelsens konsult Jakob Sandegaard.

Mycket att vinna  Lars Hagerup är övertygad om att det finns mycket att vinna, även ekonomiskt, på att införa elektroniska patientjournaler.  - Vi kan redan nu notera att flera amter (motsvarande svenska landsting) har produktivitetsökningar med fem sex procent efter att ha infört epj.

Joel Åsblom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev