fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danskt tryck på internetjournaler

Publicerad: 21 september 2005, 11:11

Medan danska patienter sedan förra veckan har möjlighet att läsa sina egna journaler på internet väntar svenska patienter fortfarande på vad patientdatautredningen ska komma fram till.


Intresset i Danmark för att få tillgång till patientjournalerna var så stort att servrarna på Sundhetsstyrelsen, den danska motsvarigheten till Socialstyrelsen, bröt samman i förra veckan. Tidigare var danska patienter tvungna att ansöka skriftligen om att få läsa sina journaler. I dag räcker det med att skaffa en "digital signatur". Redan efter två dagar hade 5 000 av de 12 000 danskar som anmält intresse varit inne och tittat i sina journaler.

I Sverige är det fortfarande olagligt, enligt vårdregisterlagen, att reguljärt låta patienter läsa sina journaler. Den så kallade patientdatautredningen, vars huvuduppdrag är att lämna förslag till en sammanhängande reglering av behandlingen av personuppgifter inom hälso- och sjukvården, har också till uppgift att se över möjligheterna för patienter att ta del av sin journal. Utredningen skulle ha varit klar i december 2005, men blir kraftigt försenad.

Manolis Nymark, jurist på Socialstyrelsen som arbetat med dessa frågor inom det så kallade InfoVU-projektet, anser att det råder en obalans mellan integritet och patientsäkerhet i den lagstiftning som i dag reglerar vård och omsorg.

- Jag tycker att patienter bör få ta del av uppgifter i patientjournalen eftersom det rör känsliga uppgifter om privatlivet, säger han.

Manolis Nymark hävdar också att patienten bör ha möjlighet att påverka vilka som ska få ta del av uppgifterna i patientjournalen.

Landstinget i Uppsala län har i forskningssyfte fått tillstånd att under 2005-2006 låta patienter vid en vårdcentral läsa sina journaler på internet, se bland annat Dagens Medicin nr 6/05. Av de 2 200 patienter i Uppsala som har möjlighet att läsa sina journaler har hittills 425 sagt ja till ett så kallat vårdkonto.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev