Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Därför är sex med partner 400 procent bättre

Publicerad: 29 mars 2006, 07:30

Forskare tror sig nu ha förklarat varför det är mer tillfredsställande att ha sex med en partner än att masturbera - och varför de flesta män behöver en "återhämtningsperiod" efter ett samlag.


Efter en orgasm frigörs hormonet prolaktin hos både män och kvinnor. Hormonet får oss att känna oss lugna och tillfredsställda genom att det hämmar effekten av signalsubstansen dopamin, som frigörs under "upphetsningsfasen".

Stuart Brody vid University of Paisley i Storbritannien och Tillman Krüger vid Tekniska institutet i Zürich, Schweiz mätte mängden prolaktin i blod hos kvinnliga och manliga frivilliga som - i ett laboratorium - såg på erotiska filmer före de fick orgasm, antingen genom masturbation eller samlag.

Det visade sig att mängden prolaktin var 400 procent högre efter orgasm hos båda kön bland dem som hade haft samlag jämfört med dem som hade masturberat.

Enligt forskarna kan detta förklara varför en orgasm efter ett samlag är mer tillfredsställande än efter masturbation. Och eftersom förhöjda nivåer av prolaktin är kopplat till erektil dysfunktion, kan fyndet även förklara varför de flesta män behöver en "återhämtningsperiod" efter samlag med påföljande orgasm.

Fyndet publiceras i det senaste numret av Biological Psychology (2006;71:312).

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev