Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Därför säger styrelsen nej

Publicerad: 8 februari 2013, 08:17

EQT:s bud är seriöst. Men Praktikertjänst, som det fungerar idag, ger aktieägarna en minst lika bra utveckling, säger vd Carola Lemne, Praktikertjänst.


– Det handlar inte bara om aktievärdet utan också om hur man jobbar. Våra praktiker har i dag en hög grad av självbestämmande, säger hon till Dagens Medicin.

Riskkapitalföretaget EQT har uppvaktat Praktikertjänst sedan i somras. På torsdagen gick ett brev om affären ut till de drygt 2 200 läkarna och tandläkarna som äger producentkooperativet. Det föreslagna priset är 6,7 miljarder kronor.

Styrelsen för Praktikertjänst rekommenderar ägarna att säga nej, även om det skulle kunna göra vissa till mångmiljonärer. Läkarna och tandläkarna har februari månad på sig att bestämma sig.

– Det är en svår fråga. För ett antal aktieägare, som snart tänker sig att gå i pension, kan det här vara en bra affär. Medan andra har mer att tjäna på att Praktikertjänst fortsätter och utvecklas, säger Carola Lemne.

I dag kan endast verksamma läkare och tandläkare vara aktieägare i Praktikertjänst. För att EQT ska kunna gå in som ägare krävs en stadgeändring som minst 75 procent av aktieägarna står bakom.

Skulle majoriteten aktieägare gå emot styrelsen och förorda en försäljning till EQT blir det fördjupade diskussioner mellan parterna – diskussioner som resulterar i ett definitivt bud. Blir det oavgjort kallar styrelsen till ett extra aktieägarmöte.

EQT är ett riskkapitalföretag och i affärsmodellen ingår att köpa bra företag, utveckla dem och sedan sälja vidare inom 5-7 år. Bolaget har fonden EQT VI med säte på Guernsey.

Under Carola Lemnes fem år som vd är det här andra gången företaget får ett bud om försäljning. Praktikertjänst anses vara ett välskött företag och är femma på Dagens Samhälles rankning av hur mycket företag omsätter på den offentliga marknaden.

Relaterat material

EQT vill köpa Praktikertjänst

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News